"Jag har upplevt sexuella trakasserier hur många gånger som helst", säger EU-parlamentarikern Anna Hedh (S). Arkivbild.
"Jag har upplevt sexuella trakasserier hur många gånger som helst", säger EU-parlamentarikern Anna Hedh (S). Arkivbild.

Vittnar om trakasserier i EU-korridorer

Spelet i EU-parlamentets korridorer präglas av en patriarkal och föråldrad makthierarki, enligt institutionens egna metoo-upprop. Särskilt utsatta är de unga kvinnor som arbetar för ledamöterna.

ANNONS
|

Efter 14 år i EU-parlamentet har Anna Hedh tappat räkningen.

- Jag har upplevt sexuella trakasserier hur många gånger som helst. Jag har blivit smekt över ryggen och fått komplimanger som jag inte bett om, men även fått nedvärderande kommentarer som "lilla gumman".

Hon vittnar om en patriarkal makthierarki som slår mot kvinnliga ledamöter – men särskilt mot de unga och nyexaminerade som jobbar åt ledamöterna. I flera länder finns en kultur av att som överordnad utnyttja de anställda, enligt Hedh.

ANNONS

- Det är en prekär situation. De som är anställda under oss har inte alls så trygga och säkra anställningsvillkor som sakkunniga och assistenter i Sverige.

- Jag har hört hemska historier om unga tjejer som har tvingats att bli kladdade på av sina överordnade, som blivit illa behandlade för att de inte tillmötesgår parlamentarikern.

Arbete står stilla

Kort efter det att metoo-rörelsen drogs i gång för omkring ett år sedan antog EU-parlamentet en resolution med förslag på åtgärder som skulle förhindra sexuella trakasserier i institutionens egna korridorer. Men inte mycket har hänt sedan dess. Fortfarande väntar man på en oberoende expertgrupp, en obligatorisk utbildning för alla ledamöter och en anti-trakasserikommitté som kan ge stöd till offren.

Det är i ljuset av detta som parlamentets metoo-initiativ lanserar en ny sajt med samlade vittnesmål. Rörelsen drivs av 15–20 parlamentsanställa, med även ledamöter är välkomna att dela med sig av sina erfarenheter.

ANNONS

- Man får ofta höra att det är så som politik fungerar, att det är ett skämt och så vidare. Syftet med bloggen är att påminna om att sådana här beteenden inte är normalt, att det faktiskt handlar om sexuella trakasserier, säger Jeanne Ponté, assistent till den franske parlamentsledamoten Edouard Martin, under en presskonferens.

I dagsläget är den anställd som blivit utnyttjad hänvisad till en rådgivande kommitté med två assistenter, en tjänsteman och tre parlamentsledamöter – helt fel, enligt Hedh.

- Jag hade aldrig velat gå till en annan parlamentariker, för man vet aldrig vad den personen har för relation till den som har utnyttjat en. Det är en fruktansvärt nedvärderande situation, säger hon.

Vågar inte anmäla

Ledamoten Linnéa Engström (MP) bekräftar bilden av en ojämnställd maktstruktur i EU-parlamentet. Få assistenter och politiskt sakkunniga anmäler eftersom de är rädda att förlora jobbet, säger Engström – som vet vad sexuella trakasserier innebär på ett personligt plan.

ANNONS

- Mitt första år var väldigt tufft, innan jag hade lärt mig vad som var okej och inte, säger Engström och förklarar att det mesta handlade om sexistiska kommentarer.

- Till exempel att jag inte kan utrycka mig om en fråga eftersom jag är förälder. Eller att man ser rakt in under min kjol, saker som syftar till att jag ska tappa fotfästet.

TT

Fakta: Metoo

Det var i början av oktober förra året som skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein briserade. En mängd kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier och många kvinnor började skriva om egna erfarenheter av sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo på Twitter. Några dygn senare pekades en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier, även i Sverige.

I Sverige växte metoo-kampanjen snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnade om övergrepp och trakasserier. Några av de efterföljande uppropen var:

#tystnadtagning med drygt 500 skådespelare.

#visjunger med drygt 600 sångare.

#medvilkenrätt med drygt 4400 jurister.

#imaktenskorridorer med 1300 inom svensk politik.

#inteförhandlingsbart med drygt 1500 från fackföreningsrörelsen.

#deadline med drygt 4000 journalister

Källa: TT:s nyhetsarkiv

ANNONS