”Jag kände ingenting”, säger vicepresidenten Mike Pence.
”Jag kände ingenting”, säger vicepresidenten Mike Pence. Bild: Andrew Harnik

Vinnare och förlorare i global jakt på vaccin

USA:s vicepresident har gjort det. Musiklegendaren Paul McCartney ska göra det. Ledare och kändisar vaccinerar sig som goda föredömen. Samtidigt har jakten på vacciner en given utgång, med vinnare och förlorare.

ANNONS
|

Ett år efter de första kända fallen av covid-19 är flera vacciner godkända. Distributionen har på allvar börjat och det är en utmaning både för tillverkare och distributörer att nå ut med tillräckligt många doser för att så snabbt som möjligt möta de enorma behoven av vad som förhoppningsvis kan bli början på slutet för pandemin.

I Europa har Storbritannien påbörjat vaccineringar av äldre och vårdpersonal i samhällen som delvis är nedstängda på grund av smittan. I Sverige och övriga EU väntas vaccinationerna komma igång i mellandagarna, även här med en prioritering av riskgrupperna.

I både Kina och Ryssland pågår vaccinationer. Värst drabbat i världen sett till antalet smittade och avlidna är USA. Fler än 310 000 människor har dött med coronaviruset i kroppen och över 17 miljoner fall är registrerade där sedan pandemin började. På ett dygn har över 3 000 amerikaner rapporterats avlidna.

ANNONS

LÄS MER:WHO: Risk att global vaccinering misslyckas

Vaccineringen ifrågasätts

Men medan vacciner nu blir tillgängliga finns ett motstånd hos många människor av ideologiska skäl eller rädsla att ta en spruta med ett innehåll som inte, befarar dem, är beprövat och vars effekter är osäkra.

Experter försöker övertyga dem medan ledare och kända medborgare låter sig injiceras inför kameror som goda föredömen. USA:s avgående president Donald Trump har inte gjort det ännu, men väl hans vicepresident Mike Pence. Han fick det i direktsänd tv och försäkrade läkare och publik:

– Jag kände ingenting.

Syftet var, enligt Vita huset, att "främja säkerheten och effekten av vaccinet och bygga upp förtroende bland det amerikanska folket".

USA nödgodkänner

Det var i måndags som USA började distribuera det första godkända vaccinet från Pfizer och BioNTech. Det ska ge upp till 95 procents skydd mot covid-19. Inledningsvis kommer tre miljoner doser att fördelas över de femtio delstaterna.

Ett andra vaccin i raden av olika lösningar som testas på flera kontinenter i olika faser är utvecklat av Moderna. Det väntas också bli godkänt av läkemedelsmyndigheten i USA vilken dag som helst.

En annan känd person som uppmanar andra att ta chansen att vaccinera sig är Paul McCartney, legendarisk tidigare medlem av Beatles och nyligen utkommen med ännu en soloplatta som har spelats in i isolering under pandemin.

ANNONS

– Jag skulle vilja uppmuntra människor att få det också, sa han till BBC på fredagen.

Som 78-åring står han som nummer tre i ordning på de brittiska myndigheternas prioriteringslista när vaccinationerna nu har startats och väntas nå ut till allt fler.

– Det brukade finnas folk som var emot vaccin, det var OK, det var deras val, sa han. Men med internet får dessa saker verkligen spridning och så får du dessa människor som inte tar det.

Miljarder kan få vänta flera år

Men medan rika länder visar omsorg om sina egna medborgare i första hand och har resurser för forskning, utveckling, tillverkning och inköp av lager riskerar fattiga länder att komma på efterkälken i den globala kapplöpningen efter vacciner. Flera miljarder människor kan komma att stå utan möjlighet att få hjälp i flera år, enligt en ny larmrapport som rör vaccinprojektet Covax.

Detta projekt leds av Världshälsoorganisationen WHO i samarbete med den internationella vaccinalliansen Gavi. Målsättningen är att leverera minst två miljarder vaccindoser till de 91 mest sårbara länderna före slutet av nästa år. Men enligt Reuters visar interna dokument att problem som brist på pengar och svagheter i leveranskedjorna kah hota planerna. ”Risken för ett misslyckande”, står det i rapporten, ”är väldigt hög”.

ANNONS

Duke Global Health Innovation Center är en organisation som systematiskt analyserar tillgängligheten av kritiska läkemedel i globala hälsofrågor. Den senaste uppdateringen av data visar att antalet bekräftade beställningar av covid-19-vaccin uppgår till 7,4 miljarder doser. 3,9 miljarder har köpts in av länder med höga inkomster och 2,8 miljarder av länder med medelinkomster. För länder med låga inkomster har 0 inköp registrerats.

I de länder som omfattas av Covax-projektet hade totalt 700 bekräftade inköp gjorts.

– Tillgång till ett vaccin som räddar liv borde inte vara avhängigt av var du bor eller hur mycket pengar du har, sa Robert Silverman på Oxfam America nyligen när hjälporganisationen hade kommit fram att ett litet antal rika länder lagt beslag på över hälften av alla utlovade doser.

ANNONS