Morten Messerschmidt anlände under fredagen till rätten i Lyngby, Danmark.
Morten Messerschmidt anlände under fredagen till rätten i Lyngby, Danmark. Bild: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / TT /

Villkorlig bedrägeridom för dansk toppolitiker

Den danske toppolitikern Morten Messerschmidt gjorde under sin tid som ledamot i EU-parlamentet skyldig till förfalskning och bedrägeri.
Idag dömdes han till sex månaders villkorlig dom.

ANNONS
|

Messerschmidt är vice ordförande i Danske Folkeparti och ledamot i Folketinget.

Brotten ska ha begåtts under en period när Messerschmidt sågs som en självklar efterträdare som partiledare i Danske Folkeparti.

Svindlat EU-pengar

Morten Messerschmidt var mellan 2014-2015 ledare för den europeiska alliansen Meld og Feld. Alliansens syfte var att samla europeiska partier från den nationalistiska högerkanten.

De medel som tilldelades organisationerna var villkorade av att de användes i aktiviteter relaterade till organisationen och EU.

Brotten uppdagades när Rikke Karlsson från Danske Folkeparti, Messerschmidts gruppkollega från Europaparlamentet, avgick från partiet.

Karlsson hade upptäckt att hon var inskriven som styrelseledamot i Meld og Feld utan att veta om det. Karlsson har uppgett att hon blivit ombedd att skriva under möten som hon inte har deltagit i.

ANNONS

EU-pengarna hade använts till aktiviteter som de inte var ämnade till. Bland annat ska pengarna ha gått till finansiering av Danske Folkepartiets sommargruppsmöten, medieträning och Messerschmidts egna bok.

2016 beslutade EU att Danske Folkeparti skulle betala tillbaka 2,9 miljoner kronor.

Messerschmidt själv avgick som ordförande för Meld og Feld i EU och sjukskrev sig på grund av stress.

ANNONS