Vietnamesiska Doan Thi Huong (mitten) står åtalad misstänkt för mordet på Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. Arkivbild.
Vietnamesiska Doan Thi Huong (mitten) står åtalad misstänkt för mordet på Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. Arkivbild.

Vietnam vill att mordmisstänkt kvinna friges

Vietnam ber Malaysia att frige den vietnamesiska kvinna som står åtalad för mordet på Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. I måndags frigavs en indonesisk kvinna som stod åtalad för samma brott.

ANNONS
|

Utrikesminister Pham Binh Binh har i ett telefonsamtal med sin malaysiska kollega Saifuddin Abdullah bett Malaysia att "garantera en rättvis rättegång och frige Doan Thi Huong". Det framgår av ett pressmeddelande från den vietnamesiska regeringen.

Två års väntan

Vietnamn har även skickat ett brev till Malaysias riksåklagare Tommy Thomas där man ber Malaysia att släppa Huong.

Drygt två år har gått sedan Doan Thi Huong och Siti Aisyah greps, anklagade för att ha mördat Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Indonesiska Aisyah frigavs av oklara skäl på måndagen.

Nervgift i ansiktet

Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur två kvinnor kastar sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetar vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte. Giftet klassas av FN som ett massförstörelsevapen.

ANNONS

Siti Aisyah och Doan Thi Huong, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

TT-Reuters

Bakgrund: Mordet på Kim Jong-Nam

Kim Jong-Nam är den nordkoreanske avlidna landsfaderns Kim Jong-Ils äldsta son, och Kim Jong-Uns halvbror. Trots släktbandet tros de två bröderna knappt ha känt till varandra under uppväxten. Kim Jong-Nam var resultatet av en kärleksaffär som fadern Kim Jong-Il hade med skådespelaren Song Hye-Rim och sonens existens hölls länge dold, till och med för hans farfar Kim Il-Sung.

Kim Jong-Nam sågs som kommuniststaten Nordkoreas framtida ledare, innan han föll i onåd på grund av ett besök i Japan som av Nordkorea betraktas som en ärkefiende. Sedan början av 2000-talet levde han större delen av sitt liv i exil. Enligt Sydkorea ska det ha funnits en stående order om att mörda honom efter att han offentligt kritiserat sin halvbror Kim Jong-Un.

Malaysisk polis misstänkte tidigt Nordkoreas inblandning i mordet. Övervakningsbilder från flygplatsen strax före mordet visar hur Siti Aisyah och Doan Thi Huong träffar fyra män, som sedan lämnade landet. De är nu efterlysta av Interpol.

Både Sydkorea och USA hävdade tidigt att mordet var en politisk komplott, orkestrerad på högsta ort i Nordkorea och tänkt att undanröja hot mot diktatorn Kim Jong-Uns ställning. Länderna ägnade sig år en smutskastningskampanj enligt Nordkorea, som länge förnekade att den döda mannen verkligen var Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Fallet skapade också en smärre diplomatisk kris mellan Malaysia och Nordkorea, som båda skickade hem varandras respektive diplomater. Flera malaysiska medborgare hindrades under en tid från att lämna Nordkorea.

ANNONS