Milo Djukanovic och hans fru Lidija lämnar vallokalen i Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen.
Milo Djukanovic och hans fru Lidija lämnar vallokalen i Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen.

Veteran utropad till segrare i Montenegro

Den tidigare premiärministern Milo Djukanovics parti har utropat seger för sin kandidat i söndagens presidentval i Montenegro. Djukanovics gick till val på att föra landet närmre ett medlemskap i EU, medan flera av hans utmanare har velat se en närmare relation med Ryssland.

ANNONS
|

Enligt en prognos på söndagskvällen har den tidigare premiärministern Milo Djukanovic vunnit presidentvalet med nära 53,7 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

Senare slog Milos Nikolic – ledare för socialdemokratiska partiet DPS som också Djukanovic tillhör – fast inför journalister i partihögkvarteret att presidentvalet har avgjorts i första omgången.

- Djukanovic är den nye presidenten i Montenegro. Det kommer inte att bli någon andra omgång, säger Nikolic.

ANNONS

Pro-rysk konkurrent

Totalt sju kandidater ställde upp i presidentvalet och Djukanovics största konkurrent var pro-ryska Mladen Bojanic, som även har haft stöd från flera mindre oppositionspartier. Presidentposten i det lilla landet har traditionellt en ceremoniell funktion, men Djukanovic väntas ta en mer aktiv roll som president om han vinner valet.

56-åringen Djukanovic har varit en kraft i montenegrinsk politik sedan 1990-talet. Han har i sex olika omgångar tjänat som landets premiärminister, en post han i oktober 2016 lämnade över till partikamraten och nuvarande premiärminister Dusko Markovic.

Närmare EU

Om Djukanovic verkligen vinner valet har han lovat att fortsätta föra Montenegro närmare EU. Landet blev medlem i försvarsalliansen Nato under 2017.

Men valkampanjen har också handlat mycket om landets stora problem med organiserad brottslighet, fattigdom och arbetslöshet. Ett 20-tal personer har mördats av organiserade kriminella bara de senaste två åren och arbetslösheten i landet med 620000 invånare ligger på över 20 procent.

TT-AFP

ANNONS