En man sopar bort snö framför en vakt vid Moskvamonumentet Den okände soldatens grav i februari 2021.
En man sopar bort snö framför en vakt vid Moskvamonumentet Den okände soldatens grav i februari 2021. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Varm vinterprognos bakslag för Putin

Europa går mot en ovanligt varm vinter. För Vladimir Putin spås prognosen vara en besvikelse.

ANNONS
|

Den annalkande vintern kommer sannolikt bli varmare än vanligtvis, visar EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus senaste långtidsprognos. Men först väntas en rejäl köldknäpp, troligtvis i december.

Årets vinterväder kommer kanske spela en större politisk roll än någonsin. Européerna fruktar rekordhöga elräkningar och regeringar kämpar för att undvika energiransoneringar och strömavbrott på grund av det strypta ryska gasflödet.

– I år finns det otvetydigt ett geopolitiskt intresse i frågan, säger Copernicuschefen Carlo Buontempo.

Men för Vladimir Putin är den varma prognosen sannolikt inte en glad nyhet.

Enligt analytiker hoppas den ryske presidenten på iskalla vintermånader för att den strypta gasen ska påverka Europa ordentligt – och förhoppningsvis skapa sprickor i den europeiska beslutsamheten kring stödet till Ukraina.

ANNONS

Den ovanligt varma vintern förklaras med det globala väderfenomenet La Niña, enligt Copernicus.

– Vi vet att under ett La Niña-år så tenderar den senare delen av den europeiska vintern att gynna västvindar, så det blir varmt och blött, säger Buontempo.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS