Ledarna från Australien, Kanada och Nya Zeeland har gått samman och vädjar till Israel att backa från sin planerade operation i Rafah.
Ledarna från Australien, Kanada och Nya Zeeland har gått samman och vädjar till Israel att backa från sin planerade operation i Rafah. Bild: Sean Kilpatrick

Världsledarna vädjar till Israel: ”Kan bli förödande”

Ledarna från Australien, Kanada och Nya Zeeland har gått samman och vädjar till Israel att backa från sin planerade operation i Rafah. I ett gemensamt meddelande fördömer ledarna en fortsatt offensiv som kan innebära katastrofala konsekvenser för civila.

ANNONS
|

Under onsdagen fördömde FN återigen Israels planer på en markoffensiv i gränsstaden Rafah i Gaza. Martin Griffiths, Förenta nationernas högste tjänsteperson för humanitära frågor, larmade om att det skulle kunna leda till ”en slakt i Gaza”.

Hundratusentals har flytt till Rafah som är Gazas sydligaste stad och enligt nyhetsbyrån AFP är 1,5 miljoner palestinier fast i området.

”Finns ingenstans att ta vägen”

Under torsdagen gick världsledarna från Australien, Kanada och Nya Zeeland samman och skrev ett sällsynt uttalande där de också fördömde Israel, rapporterar The Guardian.

Bland annat skriver ledarna att ”en militär operation skulle vara förödande” och ”det finns helt enkelt ingen annanstans för civila att ta vägen”.

ANNONS

Trots påtryckningarna från både utländska regeringar och hjälporganisationer insisterar Israel på att attackera Rafah för att eliminera Hamas fästen.

”Vi kommer att strida tills att vi totalsegrat och det inkluderar en stark offensiv även i Rafah efter att vi tillåtit den civila befolkningen att lämna krigszonerna” skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under onsdagen.

LÄS MER:FN:s varning: Israels markoffensiv i Rafah i Gaza kan leda till ”slakt”

LÄS MER:Experten: Därför pratar inte Israel om civila döda

LÄS MER:Barnens mardröm i Rafah: Hunger, köld och smärta

ANNONS