I ett tal från Vita Huset på lördagskvällen fördömde president Joe Biden Hamas attack mot Israel.
I ett tal från Vita Huset på lördagskvällen fördömde president Joe Biden Hamas attack mot Israel. Bild: Manuel Balce Ceneta

Världsledarna fördömer Hamas attack mot Israel

President Joe Biden fördömer Hamas attack och lovar Israel USA:s fulla stöd.
– Jill och jag ber för alla familjer som drabbats av våldet och sörjer dem som förlorat nära kära, säger den amerikanske presidenten i ett uttalande på lördagskvällen.

ANNONS
|

På lördagskvällen svensk tid gjorde Joe Biden ett uttalande där han starkt fördömde morgonens händelser i Israel. Han sa att Hamas attack var "förskräcklig" och ett "fruktansvärt övergrepp".

Han säger också att han meddelat Israels premiärminister Netanyahu att USA är redo att ge sitt stöd till det israeliska folket.

– Terrorism kan aldrig rättfärdigas. Israel har full rätt att försvara sig och sitt folk. Min administration står bergfast bakom Israel.

”USA står bakom Israel”

Det var under lördagsmorgonen svensk tid som den palestinska terrorgruppen Hamas avfyrade tusentals raketer in över Israel. Attacken beskrivs som den blodigaste attacken på många år och enligt uppgifter på lördagskvällen ska minst 200 personer dött i Israel och lika många i Gaza som en följd av israeliska hämndattacker.

ANNONS

I sitt uttalande riktade sig Joe Biden också direkt till Hamas och andra terrorgrupper: "USA står bakom Israel", var budskapet.

President Joe Biden sa också att han står i ständig kontakt med ledarna i hela regionen, inklusive Egypten, Turkiet, Saudiarabien, Jordanien och Oman.

– Det här är inte rätt tillfälle att på något sätt ge sig på Israel. Hela världen iakttar det som händer just nu, säger Joe Biden.

Även från grannländerna i regionen kom uppmaningar om att minska konfliktnivån. Egypten, som ofta intagit rollen som medlare mellan Palestina och Israel, är en av de parter som försöker. Utrikesminister Sameh Shoukry säger att han för en intensiv dialog mellan partnerna för att hindra en eskalering.

Erdogan manar till besinning

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har manat till besinning och uppmanat parterna från att inte ta några steg mot en ökad spänning.

I ett uttalandet från regimen i Saudiarabien manar man båda parter att omedelbart stoppa all eskalering av konflikten. Men man tillägger också att det som hänt har sina rötter i Israels ockupation och att det palestinska folket bestulits sina rättigheter.

Och Irans högsta ledare ayatollah Ali Khamenei har uttryckt sitt stöd för palestinerna och attacken mot Israel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver i en uppdatering på X, tidigare Twitter, att hon förbehållslöst fördömer attacken. ”Det är terrorism i sin mest föraktliga form. Israel har sin fulla rätt att försvara sig mot en så avskyvärd attack.”

ANNONS

Den franske presidenten Emmanuel Macron fördömer också attacken: "Jag vill uttrycka min solidaritet med offren, deras familjer och deras nära.”

LÄS MER:Över 400 döda i Israel och Gaza

LÄS MER:Expert: Israel kan ha dragit fel slutsatser

LÄS MER:Chocken sprider sig i Israel efter attacken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS