Världens äldsta pandahane har dött

Jättepandahanen An An har dött. Han blev 35 år gammal. Sörjande besökare strömmar nu till djurparken i Hongkong för att lämna blommor och meddelanden.

ANNONS

Världens äldsta jättepandahane har dött vid 35 års ålder, vilket motsvarar en ålder på ungefär 105 år för en människa.

"Ocean Park är djupt ledsna över att behöva tillkännage förlusten av An An", skrev den kinesiska djurparken, som ligger i Hongkong, i ett uttalande på sin hemsida.

An Ans hälsa ska ha försämrats under de senaste veckorna och han ska ha tappat matlusten, vilket gjorde att han fick avlivas på torsdagsmorgonen.

Minnesbok ska sättas upp i parken

Paulo Pong, ordförande för Ocean Park Corporation, säger att An Ans "smarthet och lekfullhet" kommer att vara mycket saknad.

"An An är en oumbärlig medlem av vår familj och har vuxit ihop med parken. Han har också byggt upp ett starkt vänskapsband med både lokalbefolkningen och turister", skriver Paulo Pong i ett uttalande på sin hemsida.

ANNONS

Parken planerar nu att öppna en kondoleansbok där gäster kan skriva ner meddelanden och sina minnen med pandan.

An An kom till Ocean Park i Hongkong tillsammans med pandahonan Jia Jia år 1999. Jättepandorna var gåvor från den kinesiska regeringen och har bott i djurparken sedan dess. Jia Jia dog 2016 och blev 38 år gammal.

Världens äldsta panda någonsin hette Xin Xing och levde i en djurpark i den kinesiska Chongqing-regionen. Xin Xing blev 38 år och fyra månader gammal.

Fakta om pandor

I förhistorisk tid levde jättepandan över stora delar av Kina. Idag uppskattar man att det inte finns kvar mer än 1 864 av dessa svartvita björnar i vilt tillstånd. Samtliga vilda pandor lever i Kinas sydvästra bambuskogar.

Trots det låga antal så har de ökat från 1600 till 1864 de senaste 11 åren. Huvudorsaken till pandans minskning är att människan har förstört dess miljö.

Pandan har sedan länge anpassat sig till en vegetarisk diet, trots att den har samma matsmältningssystem som en köttätare. I stället lever den till största delen av stjälkar och blad från den näringsfattiga bambun. Den använder cirka 14 av dygnets 24 timmar till att leta föda och att äta (upp till 38 kg bambu per dygn), resten av tiden sover den.

Pandan är ett mycket skyggt djur som lever ensam. Pandorna är dessutom ganska motvilliga att para sig och relativt få av de ungar som föds lever till vuxen ålder.

Källa: WWF

LÄS MER:Fossilfynd visar hur pandan blev vegetarian

LÄS MER:Babylycka på djurpark – panda fick tvillingar

LÄS MER:Förrymd panda hittades i trädgård

LÄS MER:Pandan Chuang Chuang dog av hjärtinfarkt

ANNONS