Människor samlas vid en bensinstation i huvudstaden Khartum.
Människor samlas vid en bensinstation i huvudstaden Khartum. Bild: Marwan Ali/AP/TT

Vapenvila förlängs och bryts i Khartum

Parterna i konfliktens Sudan säger sig vara beredda på förlängd vapenvila, samtidigt som strider fortsätter att skaka huvudstaden Khartum.
FN meddelade sent på söndagen att man skickar ett särskilt sändebud till landet.

ANNONS
|

Enligt Sudans militär och den paramilitära milisen RSF ska en vapenvila förlängas med 72 timmar från och med söndagskvällen. Men likt tidigare till varierande grad misslyckade eldupphör bröts tystnaden genast av nya skottsalvor.

Försök från midnatt

Den tidigare vapenvilan löpte till midnatt lokal tid, 23 svensk tid, men inte heller den fick fullständigt genomslag trots bland annat internationella påtryckningar.

– Mycket hårda strider pågår med högljudd skottlossning, sade en invånare i södra delen av Khartum till AFP.

På söndagskvällen står det klart att FN "omedelbart" kommer att skicka den mycket erfarne diplomaten Martin Griffiths, chef för FN:s humanitära insatser (Ocha), som särskilt sändebud till landet.

ANNONS

"Vi är extremt bekymrade", säger FN och konstaterar att det som nu sker i Sudan saknar motstycke i landets historia.

De två parterna, ledda av militärens Abdel Fattah al-Burhan och RSF (Rapid Support Forces) Mohamed Hamdan Daglo, har ännu inte satt sig vid ett formellt förhandlingsbord för att finna en lösning på konflikten. Hittills har striderna krävt över 500 dödsoffer enligt officiella uppgifter.

Men fronterna försvårades än mer när en ny styrka, kallad Central Police Reserve, dök upp i delar av huvudstaden. Enligt uppgifter från militären ska den paramilitära polisgruppen "försvara civilas egendomar". På söndagen sade den sig ha gripit 316 "rebeller", vilket är en hänvisning till RSF.

RSF i sin tur har varnat militären för att dra in polisstyrkor i striderna.

Röda Korset anländer

Ett av de få positiva beskeden från Sudan på söndagen var att Röda Korsets första flyg med humanitär hjälp hade landat.

Åtta ton nödhjälpsmaterial finns i hjälpsändningen, bland annat kirurgisk utrustning, ämnad för sjukhus och volontärer. Flygplanet från hjälporganisationen landade i Port Sudan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS