Vapenreklam som riktar sig till barn blir förbjudet i Illinois

I delstaten Illinois har guvernören undertecknat en lag som kommer att begränsa reklam för skjutvapen. Reklamen får inte rikta sig till barn, våldsbenägna personer eller andra som kan tänkas använda vapen på ett olagligt sätt.

ANNONS
|

Under årets första sex månader har fler massmord inträffat i USA än vad man sett under de senaste 17 åren, rapporterar bland annat The Guardian.

Mellan 1 januari och 30 juni i år inträffade 28 massmord, där skjutvapen användes i alla fall förutom ett av dem. Ett massmord definieras i det här fallet som när fyra eller fler personer dör, förutom gärningspersonen, inom 25 timmar.

Sammanlagt dog 140 personer på grund av massmorden, men långt många fler har dött i andra sorters olyckor och attacker med skjutvapen i år.

Det har fått vissa delstater att fatta beslut om att skärpa reglerna kring marknadsföringen av vapen. Hittills har åtta delstater fattat sådana beslut, där Illinois är den senaste att ansluta sig till lagskärpningen, rapporterar ABC News.

ANNONS

”Vapentillverkare borde inte få undkomma lagen”

I lördags undertecknade guvernören JB Pritzker en lag som förbjuder reklam för skjutvapen om tjänstemän fastställer att den utgör ett hot mot den allmänna säkerheten, eller om den riktar sig till barn, våldsbenägna personer eller personer som kan komma att använda vapnen på ett illegalt sätt.

Lagförändringen innebär nu att det kommer bli möjligt att stämma vapentillverkare eller vapendistributörer om man anser att de använder sig av reklam som riktar in sig på de tidigare nämnda målgrupperna.

– Vi håller opioidtillverkare ansvariga. Vaping-företag ansvariga. Ockerlångivare ansvariga. Vapentillverkare borde inte få undkomma lagen – och nu kommer de inte att kunna det, sa JB Pritzker i samband med att han skrev under lagförslaget.

Lagen trädde i kraft omedelbart.

Pritzker har tidigare i år skrivit under ett förbud mot halvautomatiska vapen, något som förespråkare för vapenrättigheter fortsätter att utmana i federal domstol.

LÄS MER:Två tonåringar skjutna i USA – hoppade in i fel bil av misstag

LÄS MER:Boll rullade in i grannes trädgård – sexåring och föräldrar sköts i USA

LÄS MER:Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

LÄS MER:Rekordmånga dödliga masskjutningar i USA under 2022

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS