Polis har spärrat av platsen där en bilbomb exploderade i Bogotá.
Polis har spärrat av platsen där en bilbomb exploderade i Bogotá.

Vänstergerilla pekas ut för dåd i Colombia

Colombias regering pekar ut gerillagruppen ELN som ansvarig för bilbombsattacken i Bogotá, som tog över 20 människors liv.

ANNONS
|

Försvarsminister Guillermo Botero säger att han har tydliga bevis på att gärningsmannen varit medlem av vänstergerillan i över 25 år.

- Detta var en attack som planerats under de senaste tio månaderna, säger Botero, och tillägger att gerillagruppen bär det "intellektuella" ansvaret för dådet.

Myndigheterna har tidigare uppgett att de identifierat gärningsmannen, men sade då att han inte haft några kända kopplingar till väpnade grupper. Den utpekade 56-åriga mannen tjänade som underrättelsechef för ELN i regionen Arauca, vid gränsen mot Venezuela, enligt Botero.

ANNONS

Det var på torsdagen som gärningsmannen körde en bil fylld med omkring 80 kilo sprängmedel in i en skolbyggnad under en promoveringsceremoni för nya poliskadetter. Attentatet skördade 21 människors liv, bland dem attentatsmannens. Ytterligare minst 68 skadades, varav många dock kunnat lämna sjukhuset.

ELN, som räknar omkring 2000 gerillasoldater i sina led, är terrorstämplad av både USA och EU. Gerillagruppen inledde i februari 2017 fredssamtal med Colombias förre president Juan Manuel Santos. Men de har avbrutits av efterträdaren Iván Duque som kräver att gruppen släpper personer som tagits som gisslan och upphör med attacker.

TT-AFP

ANNONS