En lokal där avgivna valsedlar från maj månads val förvarats har eldhärjats i Rusafa i östra Bagdad i Irak.
En lokal där avgivna valsedlar från maj månads val förvarats har eldhärjats i Rusafa i östra Bagdad i Irak.

Valsedlar uppges ha klarat brand

En lokal där avgivna valsedlar förvarats har eldhärjats i Irak. Parlamentets talman kräver att hela valet görs om. Men enligt inrikesministern klarade sig valurnorna från att brinna upp.

ANNONS
|

Parlamentet beslöt tidigare i veckan att samtliga röster i det irakiska valet den 12 maj ska räknas om. Enligt beslutet ska omräkningen av rösterna – nästan elva miljoner röster i hela landet – göras för hand.

Beslutet bottnar i anklagelser om valfusk.

Branden drabbade en lagerlokal i Rusafa i östra Bagdad där valsedlar, som ännu inte räknats, förvarades. Premiärminister Haider al-Abadi beskriver det som en komplott mot Iraks demokrati och med syfte att skada nationen.

I ett uttalande säger han att alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas, och att en utredning kommer att göras om vad som ligger bakom branden.

ANNONS

Enligt inrikesminister Qasim al-Araji har "inte en enda låda" med valsedlar brunnit. En talesperson sade tidigare att branden bröt ut i en av fyra lagerlokaler på platsen. Statlig tv rapporterade om hur valurnor flyttats undan branden till en annan plats under stark bevakning.

Parlamentets talman Salim al-Jabouri, som tappade sitt mandat i majvalet, sade tidigare att han nu vill att hela valet görs om.

- Brottet att elda upp en lagerlokal med röstsedlar i Rusafaområdet var en avsiktlig handling, ett planerat brott avsett att dölja bedrägeri, valfusk och lögner för det irakiska folket och för att ändra deras val och önskningar.

I valet tog shialedaren Muqtada al-Sadrs partiallians hem segern. Efter valet ifrågasattes resultaten bland annat i den omstridda oljestaden Kirkuk.

TT-AFP-Reuters

ANNONS