Våldsamma protester efter dödliga översvämningarna i Kenya

De senaste veckorna har översvämningar i Kenya krävt många liv. Tusentals har blivit hemlösa och myndigheternas evakuering har lett till blodiga protester.
Mariam Atieno, 20, har inte sovit på en vecka – då hennes lillebror sveptes iväg av vattenmassorna och dog.

ANNONS

– Jag stod med vatten upp till halsen och kände döden krypa närmare och närmare, säger ensamstående mamman Wilfrida Moraa, 51.

Hon lutar sig framåt medan hon gräver efter personliga föremål i jorden. Här, vid Matharefloden, låg hennes hem, som hon delade med sina tre barn och åtta barnbarn för bara några veckor sedan.

Ghettoområdet i hjärtat av Nairobi har varit Wilfridas hem i decennier. Nu har den kraftiga översvämningen tagit allt hon äger. Natten till den 25 april vaknade hon av att bostaden började fyllas med vatten. Hon väckte barnen och hon insåg snabbt att hon var tvungen att föra dem i säkerhet. Wilfrida återvände till hemmet för att försöka rädda personliga saker, men det var meningslöst.

ANNONS

– På bara några minuter var vattnet upp till taket och jag såg våra tillhörigheter flyta ut ur bostaden. Jag kunde inte göra annat än att försöka rädda mitt eget liv, säger hon.

Runt om i området flydde människor för sina liv mens de enorma mängderna vatten svalde byggnader och tog liv. Wilfrida såg hemmet drunkna i den mörka floden.

– Folk skrek desperat efter hjälp och många dog den natten. Det gör ont att tänka på alla jag har förlorat.

Förlorade sin lillebror

Sedan regnperioden började i mars har Kenya upplevt det mest katastrofala vädret på flera år. Kraftiga regn har orsakat översvämningar och jordskred. Värst drabbade är informella bosättningar i tätorterna. Det finns ingen exakt statistik över antalet drabbade, men siffror från landets inrikesministerium visar att det i början av maj var 228 döda och tusentals på flykt.

Mathare är ett av de värst drabbade områdena. Ingen vet hur många som är hemlösa här eftersom det inte finns registrerade siffror på antalet invånare, men det handlar om tusentals människor.

I den sopfyllda floden, som har samma namn som området, flyter resterna av madrasser, skolväskor och gamla flipflops. Ett stenkast från vattnet sitter Mariam Atieno, 20, med en bild på sin lillebror, som drunknade i översvämningarna. Det är gassande varmt i det lilla rummet och det luktar starkt av alkohol och marijuana. Barnens mamma ligger och sover i ett hörn. Enligt familjen har hon inte sovit sedan pojken gick bort för sju dagar sedan.

ANNONS

– Jag var på jobbet och när jag kom hem var huset borta och grannarna berättade att min bror försvann i vattnet. Vi har gråtit dag och natt sedan vi hittade den livlösa kroppen, säger Mariam, som numera bor i några familjevänners hus.

Tårgas och kulor

Under intervjun med Mariam hör vi plötsligt skottlossning utanför och rummet fylls av tårgas. Det blir svårt att andas och ögonen bränner.

Utanför huset har lokalbefolkningen börjat protestera mot myndigheterna som är på plats med en enorm grävmaskin för att ta bort hus som ligger för nära floden. Några springer mot grävmaskinen i ett desperat försök att rädda sitt hem. Polisen svarar med skott och skjuter tårgas direkt i ansiktet på folket.

En kvinna står och gråter förtvivlat när grävmaskinen krossar familjens hem. Hon heter Marianne, 37, och är mamma till fyra barn.

– Jag har bott här sedan mitt första barn föddes, när jag var 16 år. Hur kan de bara komma hit och ta bort allt vi har?

Beordrade att evakuera

Den 6 maj besökte president William Ruto Mathare-området och utlovade en ersättning på 10 000 shilling (cirka 750 kronor) till familjer som förlorat sina hem i översvämningen. Han har fått stark kritik från oppositionen som menar att den lilla summan inte kommer att göra någon skillnad.

ANNONS

Inför besöket beordrade presidenten att människor som bor inom 30 meter från floden måste flytta och att husen nära flodstranden ska rivas.

”Vi ber människor som bor i områden där det finns stor risk för jordskred och översvämningar att evakuera. Vi vill hjälpa dem eftersom vi vill rädda liv”, sa presidenten enligt ett antal nationella medier.

Marianne, 37, är fyrabarnsmamma och stod och tittade på när grävmaskinen krossade familjens hus. Hon har bott i huset sedan hon var 16 och är en av många tusen människor som nu är hemlösa.
Marianne, 37, är fyrabarnsmamma och stod och tittade på när grävmaskinen krossade familjens hus. Hon har bott i huset sedan hon var 16 och är en av många tusen människor som nu är hemlösa. Bild: Sofi Lundin

Ingen av de GP pratar med i Mathare säger att de blivit underrättade i förväg. Ingen har heller fått ersättning.

Än så länge har myndigheterna inte sagt något om vad som kommer att hända med de människor som förlorar sina hem. Enligt Joan Watetu Gachoki, en stadsplanerare från Nairobi, har myndigheterna skyldigheter att hjälpa folk.

– Det myndigheterna borde göra är att prioritera infrastruktur i de här områdena, som vägbyggen, avloppssystem för vatten och ordentlig avfallshantering. Alternativt borde de evakuera människor och förse dem med lågkostnadsbostäder i andra områden, säger Gachoki.

Bara grus finns kvar av Mariannes hus som var hem för nio personer. Nu sover familjen under bar himmel.

– Ingen i området har fått någon ersättning alls. Utan pengar och tak över huvudet kommer våra liv att gå under, säger fyrabarnsmamman.

Svag respons

Kenya och stora delar av Östafrika har drabbats av förödande nederbörd de senaste veckorna, sedan väderfenomenet El Niño lett till kraftigare nederbörd än vanligt.

ANNONS

Redan i maj 2023 varnade Kenyas meteorologiska institut för att landet skulle uppleva ökad nederbörd under förra året och fortsätta in i början av 2024. Samma månad meddelade regeringen att minst tio miljarder kenyanska shilling (drygt 804 miljoner svenska kronor) skulle ges för att förbereda ett rikstäckande svar. I november avsatte regeringen ytterligare 8,2 miljarder kenyanska shilling (cirka 660 miljoner svenska kronor).

Det är oklart vad som hände med de medel som avsatts. Vissa medier rapporterar att pengarna missbrukats.

”Trots de svåra lärdomarna från regnperioden 2023 och varningar från meteorologisk institut vidtog inte myndigheterna adekvata åtgärder för att avvärja ytterligare katastrofer i början av 2024 och var långsamma med att agera”, rapporterar Human Rights Watch.

Dödliga protester

Vi går längs flodstranden där hus efter hus faller till marken. Människor springer för att rädda sina ägodelar innan deras hus raseras. Ljudet av grävmaskiner, tårgaskanoner och människor som ropar på hjälp är öronbedövande.

Våldet mellan polisen och invånarna i Mathare har lett till flera dödsfall de senaste veckorna. Massförstörelsen av husen har också lett till att flera personer skadats och dödats under rasande hus, säger boende i området.

Moses Osigo, 62, står vid delar av ett altare som finns kvar efter förstörelsen. Här har han varit pastor under stora delar av sitt liv.

ANNONS

– Vi är 14 stycken i familjen som har bott här i ett antal år. Det gör ont att jag nu får order om att riva mitt eget hus. Vi har ingenstans att ta vägen, säger pastorn.

En bit bort möter vi en pappa som sitter på en sten och tittar ut över floden. Han pekar på marken framför där stenar och skräp ligger utspridda.

– Det var här jag bodde med mina barn innan de tog bort vårt hem. Myndigheterna har jagat bort oss. Vi är inget annat än djur i deras ögon!

Skolor blir skyddsrum

Översvämningen har inte bara drabbat familjehem. Över 2 000 skolor har skadats och myndigheterna var tvungna att hålla skolorna stängda på obestämd tid. Grundskolan ”Mathare North”, som ligger cirka en kilometer från floden, totalförstördes i översvämningen och de få rummen som var användbara blev bostäder för hemlösa som förlorade allt i översvämningen.

Volontärer med olika bakgrund har jobbat dygnet runt för att hjälpa de drabbade. Monica Akinyi, 59, är en av många mammor som har bott här sedan översvämningen gjorde henne hemlös.

– Vi kom hit för att få tak över huvudet när vårt hem försvann, men i dag har vi blivit tillsagda att lämna platsen då skolan ska rustas upp innan öppning. Från och med i går kväll har vi ingenstans att ta vägen, säger hon.

ANNONS

Mer regn väntas falla över stora delar av landet, enligt de senaste väderrapporterna.

Ayub Owino Omoro, som arbetar för de lokala myndigheterna i området, berättar om de utmanande tiderna och de många osäkerheterna från regeringen.

– Vi har ingen aning om hur många som har drabbats, men jag kan säga att det rör sig om tiotusentals. Det är svårt för oss som jobbar lokalt. Vi måste bara följa de order vi fått från presidenten och det finns ingen klarhet i hur folk ska få hjälp, säger Omoro.

Han fruktar stora konsekvenser när så många människor blir hemlösa.

– Vi har redan märkt att brottsligheten har ökat. Människor är desperata och gör allt för att rädda sina familjer.

Under samtalet med Omoro hör vi återigen skott och skrik. Bakom husen där vi sitter blir det totalt kaos när polisen attackerar unga människor som kastar sten mot säkerhetsstyrkorna.

– Det är en väldigt svår situation. Folk är helt hjälplösa, säger Omoro.

När kvällen kommer kryper den ensamstående mamman Wilfrida in under ett tak vid en nedlagd skola. Hon har flyttat in en soffa under taket som några av barnen sover på. Resten ligger på plankor på golvet.

– Jag kämpar med minnena av mitt hus som försvann i vattenmassorna. Det som hjälper mig vidare är tanken på att jag kunde rädda mina barn, och drömmen jag har om att en dag få ett hem igen.

ANNONS

GP har försökt kontakta polisen för en kommentar, men de har inte svarat på vår förfrågan.

Dagen efter att vi lämnat Mathare får vi ett samtal från en lokalbo som säger att tre personer har dött och otaliga har skadats när en byggnad kollapsade efter att myndigheterna gav order om att riva den.

LÄS MER:Fler än 200 döda i översvämningar i Kenya

LÄS MER:Dödssiffran stiger efter översvämning i Kenya

LÄS MER:Omfattande översvämningar i östra Afrika

ANNONS