Våldsamheter runt al-Fatah-moskén

ANNONS
|

Enligt engelska Al Jazeera är det svårt att få klarhet i exakt vad som har hänt kring Ramses-platsen och al-Fatah-moskén under lördagen. Runt klockan 14 svensk tid kom rapporter om attacker och skottlossningar. Olika källor ger olika vittnesmål om varifrån skotten ska ha avlossats, och det går ännu inte att verifiera i fall personerna som befann sig inuti moskén ska ha avlossat vapen mot folkmassorna och militären utanför eller inte. Enligt en egyptisk journalist som befann sig i moskén ska polisen utanför ha skjutit varningsskott i luften, vilket ska ha skapat rädsla och oro. Efter det ska tårgas ha kastats in i byggnaden, varefter många av personerna i moskén började ta sig ut.

ANNONS

Polis släpade ut islamister från moskén i Kairo, rapporterar AFP. Mediebolaget CNN citerar säkerhetsstyrkor som säger att de besvarat eldgivning från en minaret. Samtidigt rapporterar Al Jazeera att en talesman för Muslimska Brödraskapet ska ha hänvisat till vittnesmål från moskéns imam som säger att minareten i fråga har två ingångar och att båda bevakas av polis. Vid 17-tiden svensk tid kom rapporter om att moskén tömts.

Från protester utanför al-Fatah-moskén ropas slagord mot brödraskapet, till stöd för armén och dess ingripande.

–Vi som bor här i området stödjer militären och general el-Sisi helt och hållet, säger Walid Ahmed, som står i utkanten av demonstrationen, till TT:s utsände.

Enligt honom så skyddade säkerhetsstyrkorna närmast Mursianhängarnas demonstration från de boende i området.

–Om det inte var för armén tror jag att folk här hade dödat dem allihop, säger Ahmed.

Det var också i och med småbråk utanför en lokal polisstation, mellan Mursianhängare och boende i området, som våldet under gårdagen började. Enligt Ahmed provocerade brödraskapet aktivt fram våldet genom att attackera polisstationen, något myndigheterna inte kan tolerera.

–Muslimska brödraskapet är banditer som samarbetar med grupper i andra länder för att ta över Egypten, säger han.

Fredagen utropades till "Vredens dag" av det Muslimska Brödraskapet i Egypten, och under kvällen och natten till lördag dödades långt över 100 personer.

ANNONS
ANNONS