Den brittiska utrikesministern Liz Truss kommer att ta över ansvaret för brexitfrågorna i Boris Johnsons regering. Beskedet kommer dagen efter att det blev känt att brexitministern David Frost avgår. Arkivbild.
Den brittiska utrikesministern Liz Truss kommer att ta över ansvaret för brexitfrågorna i Boris Johnsons regering. Beskedet kommer dagen efter att det blev känt att brexitministern David Frost avgår. Arkivbild. Bild: Olivier Douliery

Utrikesminister Truss övertar brexitfrågorna

Den brittiska utrikesministern Liz Truss blir Storbritanniens chefsförhandlare med EU och ansvarig för frågor som rör brexit, meddelar premiärminister Boris Johnsons kansli på söndagen.

ANNONS

Beskedet kommer dagen efter att det blev känt att brexitministern David Frost, som tidigare bland annat ansvarat för den komplexa frågan om det så kallade Nordirland-protokollet, lämnat in sin avskedsansökan.

"Truss tar över ministeransvaret för Storbritanniens förhållande med Europeiska unionen med omedelbar verkan", uppger Johnsons kansli i ett uttalande.

Hon kommer "att leda de förhandlingar som nu pågår för att lösa de problem som uppstått när det gäller Nordirland-protokollet", meddelas vidare.

Truss tillträdde som utrikesminister i september i år och är populär bland konservativa gräsrotsväljare. Tidigare var hon handelsminister i Johnsons regering.

När folkomröstningen om EU-utträdet hölls 2016 tillhörde hon den falang som ville att britterna skulle stanna kvar i unionen. Men numera säger hon sig vara en anhängare av brexit.

ANNONS

Formellt lämnade britterna EU i början av detta år. Men Storbritannien och EU sitter ännu fast i komplicerade samtal som rör handelsfrågor – inte minst om Nordirland-protokollet som behandlar gränsfrågor för den enda brittiska riksdel som har landgräns mot ett EU-land, det vill säga Irland.

David Frost lämnade sin post på grund av att han var "besviken på den riktning som den brittiska regeringen tagit", bland annat när det gäller skattefrågor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS