USA:s tidigare president Donald Trump i New Orleans i tisdags.
USA:s tidigare president Donald Trump i New Orleans i tisdags. Bild: Gerald Herbert/AP/TT

Utredningen mot Trump växer

Raden av anklagelser mot USA:s tidigare president Donald Trump blir längre.
Bland annat misstänks expresidenten för att ha försökt hindra utredningen kring hur han har hanterat hemliga dokument.

ANNONS

Enligt de nya anklagelserna ska Donald Trump ha samarbetat med sin medhjälpare Walt Nauta och en fastighetsskötare för att försöka få övervakningsbilder vid hans bostad Mar-a-Lago i Florida raderade – för att förhindra granskning av bilderna.

Trump själv avfärdade de nya anklagelserna som "löjliga" i en intervju med Fox News Digital i torsdags.

De nya anklagelserna kom samma dag som Trump sagt att hans advokater träffat medarbetare till den särskilde åklagaren Jack Smith inför ett annat väntat åtal som rör hans försök att få resultatet i valet 2020 ogiltigförklarat.

Nära nästa presidentval

Det var nyligen som Jack Smith meddelade – enligt Trump själv – den tidigare presidenten att denne är ett mål i utredningen kring stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

ANNONS

Men redan i juni anklagades Trump formellt i domstol på 37 åtalspunkter, framför allt handlar det om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

I maj inleds rättegången – mindre än sex månader till det amerikanska presidentvalet som Trump vill ställa upp i.

Ekonomisk uppgörelse

På fredagen intervjuades Trump i ett radioprogram om de många åtalen han står inför under sin kampanj för en andra mandatperiod som president.

På radiovärden John Fredericks fråga om Trumps kampanj skulle stoppas om han dömdes svarade Trump snabbt:

– Inte alls. Det finns inget i konstitutionen som säger att det skulle kunna göra det.

I april åtalades expresidenten I New York på 34 punkter gällande olika former av bokföringsbrott i samband med en länge uppmärksammad ekonomisk uppgörelse med den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels.

Hon ska ha fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation mellan henne och Trump.

Åtalet väntas tas upp i domstol i början av nästa år.

Krävs på 250 miljoner

I delstaten Georgia pågår en utredning om Trumps samtal med Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump uppmanade republikanen Raffensperger att "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020.

ANNONS

Åklagare har också varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar bli formellt anklagade.

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader.

James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

Dömdes till skadestånd

I ett civilrättsligt mål hävdade en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Rättegången avslutades i maj och juryn kom fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp. Domstolen ansåg även att Trump gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en påhittad lögn för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala fem miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han tänker överklaga domen.

Den särskilde åklagaren Jack Smith. Arkivbild.
Den särskilde åklagaren Jack Smith. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT
Stephanie Clifford ska ha fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation mellan henne och Trump. Arkivbild.
Stephanie Clifford ska ha fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation mellan henne och Trump. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS