Utredningen tillsattes 2017 av dåvarande premiärministern Theresa May, här på en bild från förra året.
Utredningen tillsattes 2017 av dåvarande premiärministern Theresa May, här på en bild från förra året. Bild: Hannah McKay/pool via AP/TT

Utredare: Myndigheter mörkade blodskandal

Tiotusentals britter smittades med hepatit eller hiv. 3 000 dog. Men myndigheterna ignorerade varningarna, och försökte sedan mörklägga skandalen.

ANNONS
|

Det har domaren Brian Langstaff kommit fram till i en sex år lång utredning, utmynnad i en 2 572 sidor lång rapport.

"Skalan på det inträffade är fruktansvärd", skriver Langstaff i sin rapport. "Jag måste dra slutsatsen att det till stora delar, dock inte helt, skulle ha kunnat undvikas".

Langstaff tillstår att det inte rör sig om en komplott ”på det sätt att en handfull personer konspirerade för att missleda”, men att viljan att ”rädda ansiktet och spara på kostnader” ledde till en ”mer subtil, mer genomträngande och mer kylig” mörkläggning.

Smittorna, som drabbade över 30 000 människor, spreds via blodtransfusioner med smittat blod i den brittiska allmänvården, NHS, från 1970-talet fram till tidigt 1990-tal. Men utredningen tillsattes av premiärminister Theresa May först efter hårt tryck från anhöriga och i medier 2017.

ANNONS

Langstaff skriver även i sin rapport att det är hög tid att den brittiska regeringen kompenserar ”alla de som har drabbats.”

ANNONS