USA:s justitiedepartement stämmer Texas guvernör

I gränsfloden Rio Grande har delstaten Texas lagt ut en flytande barriär bestående av en rad orangea bojar. Enligt guvernör Greg Abbott ska den avskräcka migranter från att ta sig in i delstaten. Nu stäms han av USA:s justitiedepartement.

ANNONS

Stämningsansökan mot Abbott och delstaten Texas kommer efter guvernören vägrat ta bort den flytande barriären i Rio Grande vid Eagle Pass, som är ämnad att stoppa migranter från att ta sig in i USA. Biden-administrationen tycker barriären väcker såväl humanitär som miljömässig oro.

Stämningsansökan, som lämnades in av USA:s federala statsmakt i måndags, vill nu att en domstol i Texas ska tvinga guvernören att ta bort den cirka 300 meter långa linjen av runda orangea bojar. Detta eftersom Biden-administrationen tycker att Texas olagligt installerade barriären utan tillstånd.

"Texas kommer att möta dig i rätten, Mr President."

"Texas kommer att använda sin konstitutionella auktoritet fullt ut för att hantera krisen du har orsakat”, skriver Abbott i ett brev till Biden, rapporterar CNN.

ANNONS

"Texas kommer att möta dig i rätten, Mr President”, tillägger han.

Det var förra veckan som USA:s justitiedepartementet bad Texas att ta bort bojarna med hänvisning till federala lagar som är stiftade för att försäkra att vattenvägar inte blockeras.

Bojarna utgör ett hinder för migranterna som tar risken att korsa Rio Grande för att nå USA.
Bojarna utgör ett hinder för migranterna som tar risken att korsa Rio Grande för att nå USA. Bild: Eric Gay

Abbott menar dock att han garanterar Texas egna bästa intresse genom att skydda gränserna.

"Om du verkligen bryr dig om mänskligt liv måste du börja tillämpa federala immigrationslagar. Genom att göra det kan du hjälpa mig att stoppa migranter från att riskera sina liv i vattnet i Rio Grande”, skriver Abbott, rapporterar CNN.

Abbott har länge väckt känslor inom USA:s politiska sfär och har uppmärksammats för hans drastiska åtgärder för att minska abort så väl som migranter i delstaten.

Larm om inhuman behandling

Nyheten om stämningsansökan kommer efter att ett mejl från en soldat från Texas Department of Public Safety publicerades i Houston Chronicles. I mejlet till soldatens handledare uttrycker hen en oro över den inhumana behandlingen av migranter vid gränsen.

Mejlet avslöjar bland annat att gränssoldater blivit beordrade att neka migranter vatten under den pågående värmeböljan samt att putta ner migranter i floden när de försöker ta sig upp ur vattnet.

Soldaten problematiserar även taggtråden som löper flera mil längs floden. Hen menar att taggtråden tvingar migranter att korsa floden där vattnet är som djupast, något som inte alls är säkert för folk som bär mycket packning eller barn. Soldaten exemplifierar detta med en drunkningsolycka i början av juli, där en mamma och två barn dog.

ANNONS

LÄS MER:Fler döda i översvämmat Texas

LÄS MER:Guvernörsvalen – en upptakt inför 2024?

LÄS MER:Hårda abortlagen splittrar USA: "Skrämmande"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS