Valter utanför Wuhans virologiska institut.
Valter utanför Wuhans virologiska institut. Bild: Ng Han Guan

USA nekade bidrag för kontroversiell coronavirusforskning i Whuan

Nya läckta dokument avslöjar att en amerikansk organisation och forskare vid Wuhans virologiska institut ansökte om 14 miljoner dollar i bidrag för ett kontroversiellt forskningsprojekt om coronavirus och fladdermöss 2018 men nekades pengar, skriver the Thelegraph.

ANNONS

18 månader före det första kända fallet av covid-19 ska en USA-baserad organisation ledd av en brittisk forskare tillsammans med forskare i Wuhan ha planerat att genetiskt manipulera coronavirus för att göra de mer smittsamma för människor och sedan utföra experiment på kinesiska fladdermuspopulationer, skriver the Telegraph.

Syftet med forskningen ska ha varit att utvärdera risken med coronavirus, hitta sätt att förhindra virusutbrott och till och med vaccinera fladdermöss mot viruset.

2018 skickades ett forskningsförslag tillsammans med en bidragsförfrågan på 14 miljoner dollar in av den brittiska forskaren till den amerikanska federala myndigheten Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) som sorterar under USA:s försvarsdepartement.

ANNONS

Nekades forskningsbidrag

DARPA valde att avslå forskarnas bidragsansökning med motivationen att man var rädd att forskarna skulle råka skapa ett virus som var mer patogent och som skulle kunna hota lokalbefolkningen.

”Det står klart att projektet skulle kunna utsätta lokala samhällen för en risk”, skriver DARPA i sitt utlåtande enligt the Telegraph.

Dokumenten ska ha nått Drastic Research, en grupp internationella forskare som undersöker coronapandemins ursprung. Enligt Drastic Research ska en tidigare anställd under Trumpadministrationen ha läckt dokumenten till forskargruppen.

LÄS MER:Kinesiska konspirationsteorin – amerikansk bas skapade covid-19

LÄS MER:Fortsatt oenighet i USA om virusets ursprung

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS