USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Bild: Seth Wenig

USA i FN: Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland

Natten till torsdag svensk tid samlades FN:s generalförsamling för att diskutera kriget i Ukraina. Under mötet kom ett allvarligt och överraskande uttalande från USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.
– President Putin fortsätter att eskalera och höjer beredskapen för Rysslands nukleära styrkor och hotar att invadera Finland och Sverige, sade hon.

ANNONS
|

Enligt Ekot kan det hon säger grunda sig i ett uttalande som kom förra veckan om att Sverige och Finland kommer att få utstå "militärpolitiska konsekvenser" om man närmar sig Nato.

Utrikespolitiska institutets forskningsledare Jan Hallenberg riktar stark kritik mot uttalandet.

– Jag tycker det är olyckligt och fruktansvärt överdrivet utifrån svenskt perspektiv. Det är många som är oroliga. Man måste skilja på vad som är känslomässigt och vad som är rationellt. Att Putin skulle kunna attackera halva Västeuropa är fullständigt befängt, säger han till Aftonbladet.

– Det här är onödig krigsretorik där man vill ha Sverige på sin sida och visa hur illa ryssarna beter sig, säger Jan Hallenberg till Aftonbladet.

ANNONS

”Är ett stormaktsspel”

Överstelöjtnanten och lärare på försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, säger till Ekot att uttalandet är en del i USA:s strategi där Sverige och Finland har blivit en bricka i det internationella maktspelet.

– Min uppfattning är att det är ett stormaktsspel. För oss så är inte detta särskilt anmärkningsvärt. Vi har blivit hotade av ryssen förr. Sen i allt väsentligt så delar vi ju värderingar med våra västliga kollegor, men det här slutliga avgörandet om vi ska gå med i Nato eller inte, det är föremål för intern politisk debatt, säger Joakim Paasikivi.

Även Malena Britz, docent och universitetslektor på Försvarshögskolan, menar att uttalandet sprider en oro som inte är befogad.

– Det är slarvigt uttryckt i ett läge som är spänt politiskt. USA vill tydligt visa att det ryska hotet är mer omfattande än enbart riktat mot Ukraina, men om det inte bygger på några specifika underrättelser är det för svepande, säger hon till Aftonbladet.

Hultqvist tillbakavisar uppgifterna

På torsdagseftermiddagen tillbakavisade försvarsminister Peter Hultqvist USA:s uppgifter. Till TT säger han att det inte finns någon militär aktivitet som tyder på att uppgifterna stämmer.

– Nu ser vi inga truppansamlingar eller aktiviteter som tyder på detta, men det är inte detsamma som att vi bara kan avfärda den här typen av uppgifter, säger Hultqvist till TT.

ANNONS

Han poängterar också att informationen från USA kommer att kontrolleras grundligt.

– Det här är uppgifter som vi grundligen kommer analysera och kontrollera och följa upp, vad de bygger på. Men det är så att i tidigare riksdagsbeslut anges att ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

LÄS MER:FN till Ryssland: Lämna Ukraina omedelbart

LÄS MER:Lavrov: Väst fixerat vid kärnvapenkrig

LÄS MER:Macron i nytt samtal med Putin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS