USA har avfyrat robotar mot Syrien

USA har avfyrat 59 kryssningsrobotar mot Syrien, på president Donald Trumps order. Attacken är ett svar på kemvapenattacken i Syrien i tisdags, där 86 människor uppges ha dött. Det är första gången som USA slår till direkt mot Assadregimen.

ANNONS
|

Texten börjar under direktrapporten

Trumps tvärvändning i inställningen till Syrienkonflikten förklaradesi ett tal efter uppskjutningarna under natten till fredagen. Där slog han bland annat fast att det var syriska regeringsstyrkor som låg bakom kemvapenattacken.

– Det finns inget tvivel om att Syrien använde förbjudna kemiska vapen, bröt mot sina skyldigheter enligt konventionen om kemiska vapen och ignorerade uppmaningar från FN:s säkerhetsråd, sa han.

Målet: Flygbasen vid Homs

Efter tvåtiden natten till fredagen, svensk tid, sköts 59 kryssningsrobotar från två amerikanska örlogsfartyg i östra Medelhavet. Det huvudsakliga målet uppges ha varit flygbasen Shayrat, nära staden Homs i Syrien, eftersom det är därifrån man tror att tisdagens giftgasattack inleddes.

ANNONS

Direkta mål uppges ha varit flygplan, flyghangarer, bränsle, logistiska förvaringsutrymmen, ammunitionsförråd, luftvärnssystem och radar, enligt en talesman för Pentagon. Syftet att minska den syriska regeringens förmåga att leverera kemiska vapen.

Trump själv har sagt att attacken är över tills ett nytt beslut har tagits i frågan.

Texten fortsätter under tv-inslaget

USA slår till mot Assad för första gången

Det är första gången som USA slår till direkt mot Assadregimen. 2014 gick USA, under ledning avObama, in i en koalition för att bekämpa ISmen man har inte attackerat regeringens styrkor.

Trump har tidigare motsatt sig USA:s inblandning i Syrien. I ett Twitterinlägg från 2014 uppmanade han Obama att inte attackera Syrien.

Trump uppges ha reagerat starkt på tisdagens kemvapenattack och sa i ett uttalandeatt Assad kvävde "hjälplösa män, kvinnor och barn". Det är detta som uppges ha ändrat hans inställning till konflikten.

– Det är ett avgörande nationellt säkerhetsintresse för USA att förebygga och förhindra spridning och användning av dödliga kemiska vapen, säger han.

Homs guvernör: Finns döda

USA ska ha informeratRyssland om planerna före uppskjutningarna. Det finns uppgifter om att ryska styrkor befann sig på en av baserna som attackerats, men Pentagon uppger att man inte riktade insatsenmot dessa delarav basen.

Oppositionsgruppen SOHR, Syriska människorättsobservatoriet, med bas i London, uppger att anfallet har krävt minst fyra liv, skriver Reuters.

ANNONS

Guvernöreni Homs bekräftade attacken som han kallade för aggression och uppgav, enligt nyhetsbyrån AP, att det finns döda men utan att ge några andra detaljer.

Guvernören sa vidareatt USA:s attack skulle tjänaIS och andra terrorgrupper i regionen, skriver TT.

– Syriens ledning och syrisk politik kommer inte att förändras. Den här attacken var inte den första och jag tror inte att det blir den sista, säger han i en telefonintervju med statlig tv.

Svar på kemattacken

Syrien anklagas för att ha använt kemvapen i en attack i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syrien. 86 människor dödades och USA och flera andra ländermisstänker att Assadregimen använt nervgasen sarin mot civila.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa, enligt TT,att USA:s svarvar "proportionerligt". På torsdagen kallade han efter en politisk process som ska leda till att Assad lämnar och sa att Assads framtid i landet var "osäker".

Senatorerna John McCain och Lindsey Graham, vanligtvis kritiska till Trump, hyllade presidentens beslut.

–På order av sin överbefälhavare har man nu skickat ett viktigt budskap att USA inte längre kommer att stå vid sidan av medan Assad, med stöd av Putins Ryssland, dödar oskyldiga syrier med kemiska vapen och bombtunnor, skrev de i ett gemensamt uttalande, enligt CNN.

ANNONS

Det finns samtidigtviss oro för hur attacken kan påverka relationen till Assadregimens allierade Ryssland och Iran.

ANNONS