USA förbjuder flygpassagerare att ta med större elektronik

ANNONS
|

Den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten TSA har i hemlighet skickat ut nya regler om begränsar medhavande av elektronik på flygplan, gällande resenärer från totalt 13 länder. Reglerna gäller all elektronisk utrustning som är större än en mobiltelefon, skriver The Guardian, och har skickats ut till berörda flygbolag.

Reglerna förbjuder passagerare att ta med till exempel bärbara datorer, surfplattor och kameror större än en mobiltelefon, på flygplan. Strörre elektronisk utrustning får tas med på resan men måste checkas in – alltså inte tas med in i kabinen. Undantaget uppges vara medicinsk utrustning.

Gäller från onsdag

Enligt tidningen gäller förbudet bolag 13 länder, bland annat flygbolagen Royal Jordanian Airlines och Saudi Arabian Airlines, som flyger till och från USA.Det senare har informerat sina kunder om att reglerna gäller från och med onsdag, rapporterar CNN. Enligt nyhetsbyrån Reuters berör de även flyg därifrån som går via Kanada.

ANNONS

Uppgifterna bekräftas enligt nyhetsbyrån AFP av talespersoner för amerikanska myndigheter, som säger att extremister planerar att smuggla ombord bomber dolda i elektronik på flyg till USA. All elektronik större än en mobiltelefon måste därför checkas in på resor från de utvalda länderna.

– Man har ganska länge misstänkt att elektronisk utrustning som tas in i ett flygplan kan innehålla sprängmedel, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll och fortsätter:

– Nu finns det amerikanska källor som pekar på att det pågår en tillverkning av den här typen av bomber som är svåra att upptäcka i "securityn", som alltså kan tas in i kabinen.

Uppgifter går isär

AFP rapporterar att de amerikanska myndigheterna sagt att bagagerestriktionerna gäller nio flygbolag från åtta länder, som har fått 96 timmar på sig att sätta reglerna i verket. Inget av bolagen är från USA.

Att föreskrifterna, som inte kommenterats av Vita huset ännu, bara gäller flyg från Mellanöstern och Nordafrika tror Hans Kjäll beror på hotbilden mot USA i det området.

– Hotbilden finns ju främst i Mellanöstern, och då skulle man kunna tänka sig att målet är flygningar med destination i USA.

Men en terrorist i Mellanöstern kan väl lika gärna flyga från exempelvis Paris?

– Ja, men "securityn" bedöms vara högre i Västeuropa än i Mellanöstern. Med vissa undantag. Några flygplatser har mycket hög "security" i Mellanöstern.

ANNONS

Mer att vänta

Fler åtgärder kan vara att vänta, tror Hans Kjäll.

– TSA anser att ungefär 150 internationella flygplatser som i dag trafikeras av amerikanska flygbolag inte når upp till de krav man ställer vad gäller "securityn". Det finns mycket att göra på flygplatssidan, och det gäller både utrustning och personal.

– Konsekvensen kommer naturligtvis på sikt att bli att man höjer "security"-nivån, framför allt på de flygplatserna man i dag vet inte lever upp till kraven.

Även svenska resenärer kommer att omfattas av de nya reglerna, förutsatt att de reser från de aktuella länderna, enligt Hans Kjäll.

ANNONS