Tysklands regering har reviderat sitt lagförslag om legalisering av cannabis. Arkivbild.
Tysklands regering har reviderat sitt lagförslag om legalisering av cannabis. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Urvattnad legalisering av cannabis i Tyskland

ANNONS

Användning av cannabis ska bli lagligt i Tyskland före årets slut, enligt regeringen som presenterar ett lagförslag som lättar på de gällande lagarna.

Lagförslaget är en urvattnad version av det som presenterades i oktober, enligt vilket cannabisförsäljning skulle bli tillåtet till vuxna i hela landet genom licensierade butiker. Planerna från i höstas ändrades dock efter samråd med EU.

Enligt det nya lagförslaget som presenterades på onsdagen ska vuxna få inneha små mängder, upp till 25 gram. Det blir dock inte tillåtet att sälja cannabis i butiker i hela landet. Däremot ska det i ett första steg bli tillåtet att etablera "cannabisklubbar", där upp till 500 medlemmar ska kunna odla drogen för eget bruk.

ANNONS

– Konsumtion kommer fortfarande att bli lagligt i år, säger jordbruksminister Cem Özdemir.

Vissa patienter i Tyskland har kunnat få cannabis utskrivet som medicin sedan 2017.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS