Ett uppskjutet bröllop mellan prinsessan Mako och Kei Komuro orsakar spekulationer i Japan. Arkivbild.
Ett uppskjutet bröllop mellan prinsessan Mako och Kei Komuro orsakar spekulationer i Japan. Arkivbild.

Uppskjutet prinsessbröllop orsakar rykten

Japanska prinsessan Mako har skjutit upp sitt planerade bröllop till 2020 med sin kärlek Kei Komuro från skolåldern. Ett oväntat besked, som satt fart på spekulationerna i landet.

ANNONS
|

26-åriga Mako är det äldsta barnbarnet till kejsar Akihito och det officiella beskedet till att både bröllopet – planerat till den 4 november i år – liksom en formell förlovning, som skulle hållas nästa månad – är tidsbrist.

"Vi har insett att vi inte har tillräckligt med tid för ceremonierna", uppger Mako i ett pressmeddelande, och ber om ursäkt till dem som planerat bröllopet, och skyller på sin och fästmannens "omognad".

Men i hemlandet spekuleras det i om det kan finnas andra orsaker som är det egentliga motivet. Japansk skvallerpress har den senaste tiden grävt i Komuro mammas ekonomi. Det handlar bland annat om obetalda skulder.

ANNONS

- Även en vanlig familj skulle få kalla fötter kring deras älskade dotters bröllop om veckomagasin skrev så här mycket, uppger tabloider att en källa inom hovet har sagt.

Komuro själv har valt att inte kommentera, vilket ytterligare eldat på spekulationerna. Affärstidningen Nikkei varnar dock för vilka signaler det skulle sända om Komuro på grund av skriverierna inte anses som en lämplig partner.

"Det vore en skam för ett demokratiskt land om oro och kritik kring en persons härkomst eller finansiella resurser orsakade påtryckningar".

TT-AFP

Fakta: Fullt schema

Den japanska kejserliga familjen har fullt upp under nästa år.

Kejsar Akihito, 84, kommer att abdikera den 30 april 2019, den första gången på mer än två århundraden som en japansk kejsare kliver av.

Hans äldsta son Naruhito, som fyller 58 i februari, är tänkt att ta över tronen dagen därpå.

Prinsessan Mako är dotter till Naruhitos bror Akishino och prinsessan Kiko.

ANNONS