En lång vapenvila mellan Israel och Hamas kan vara nära förestående.
En lång vapenvila mellan Israel och Hamas kan vara nära förestående. Bild: Mohammad Jahjouh

Uppgifter: Vapenvila i Gaza kan vara nära

En vapenvila mellan Hamas och Israel kan inledas inom bara några timmar, enligt uppgifter till arabiska medier. Även israeliska Channel 12 uppger att en vapenvila i Gaza är nära.

ANNONS
|

Samtalen om en vapenvila mellan Israel och Hamas har intensifierats de senaste timmarna, enligt saudiska Al-Sharq. Tidningen uppger att den terrorstämplade organisationen Hamas är nära att acceptera avtalet för en vapenvila med Israel.

Även palestinska Al-Quds rapporterar om liknande uppgifter. Båda tidningarna hänvisar till anonyma källor inom Hamas.

En Hamaskälla uppger också för israeliska Channel 12 att Israel och Hamas nu är överens om att införa den första av de tre faserna i vapenvilan.

Vapenvilan ska råda i 40 dagar och under denna period ska Hamas släppa ett trettiotal personer ur israeliska gisslan. Israel i sin tur ska frige palestinska fångar.

ANNONS

Om alla tre faser genomförs ska vapenvila råda i Gaza under 142 dagar, enligt Times of Israel.

Israeliska källor: Inget slut på kriget

Enligt flera medier ska USA ha försäkrat Hamas om att Israel inte ska gå in i Rafah samt att israelisk militär ska dra sig från Gazaremsan när vapenvilan är över.

Men israeliska medier citerar anonyma tjänstemän som betonar att avtalet inte innebär ”ett slut på kriget”. Samma källor påpekar också att IDF, landets militär, fortfarande planerar att gå in i Rafah.

Samtidigt kommer det uppgifter om att USA:s utrikesminister Anthony Blinken sätter press på Hamasledare i exil. Flera av dem lever i Qatar och Blinken vill att landet utvisar Hamastopparna om de inte säger ja till avtalet, rapporterar The Washington Post.

Om parterna kommer överens skulle den här vara den andra vapenvilan i Gaza sedan kriget mellan Hamas och Israel började den 7 oktober. Den första vapenvilan ägde rum i slutet av november och varade i fyra dagar.

LÄS MER:Läkaren Moheb Rashid om tiden i Gaza

LÄS MER:Hamas håller hennes syster som gisslan

LÄS MER:Hjälparbetare riskerar livet i Gazakriget: ”Heroisk insats”

ANNONS