Uppgifter: Tyskland skickar stridsvagnar till Ukraina

Tyskland har beslutat att skicka stridsvagnar till Ukraina, rapporterar Der Spiegel.

ANNONS
|

Beslutet kommer efter kraftig kritik mot landets socialdemokratiske förbundskansler Olaf Scholz, som tvekat att skicka tyska stridsvagnar till Ukraina. Det rapporterar tyska Spiegel. Tyskland har varit under allt hårdare press att ge svar i stridsvagnsfrågan i takt med att fler länder sagt sig vara beredda att leverera Leopardstridsvagnar till Ukraina. Scholz regeringspartners i De Gröna och liberala FDP har också höjt röster för en tysk leverans.

Beslutet betyder, enligt tidningens uppgifter, att Ukraina kommer att få minst ett kompani av stridsvagnen Leopard 2A6.

Diskussioner med USA

Enligt tidningen har det tyska beslutet vuxit fram efter intensiva diskussioner med allierade, särskilt USA. Förbundskansler Scholz har hela tiden betonat att Tyskland inte kommer agera ensamt, utan i så fall i förbund med andra länder.

ANNONS

Under tisdagen kom medieuppgifter om att USA, som tidigare inte gått med på att skicka några stridsvagnar, nu överväger att leverera ett antal Abramsstridsvagnar till Ukraina. Dessa skulle i så fall levereras som en del av ett avtal med Tyskland, skriver Wall Street Journal.

Tas från armén

Enligt Spiegels uppgifter ska de tyska stridsvagnarna hämtas från försvarsmakten Bundeswehrs lager. På längre sikt skulle också stridsvagnar från industrin kunna förberedas för leverans.

Ukraina har länge önskat att få Leopardstridsvagnar från Tyskland. Med sina 62 ton, en maxfart på 70 kilometer i timmen och en eldräckvidd på upp till 4 000 meter för dess 120-millimeterskanon kan den ge Ukraina ett reellt övertag på slagfältet. Den är betydligt rörligare än exempel vis den amerikanska Abramsstridsvagnen, och mindre sårbar än de sovjetiska T-modellerna som Ryssland fortfarande använder, skriver Süddeutsche Zeitung.

Stridsvagnen används av flera europeiska länder och skulle därför enkelt kunna levereras i förhållandevis stora mängder och underhållas med reservdelar. Tidigare har Storbritannien beslutat att leverera stridsvagnar av typen Challenger 2 till Ukraina. Även Frankrike ska överväga stridsvagnsleveranser.

LÄS MER:Tyskt trippande tär på tålamod: "En rädsla"

LÄS MER:Polen samlar länder – vill öka trycket på Tyskland

LÄS MER:Tyskland kritiseras för icke-besked om Leopard

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS