Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Arkivbild.
Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Arkivbild. Bild: Ukrainas presidentstab via AP/TT

Uppgift: Ukrainas överbefälhavare sparkas

Ukrainas överbefälhavare kommer att bli avskedad, enligt uppgifter i olika medier. Vita huset har informerats om beslutet, uppger Washington Post på fredagen.
Från presidentens håll har alla uppgifter hittills dementerats.

ANNONS
|

Det har under veckan florerat uppgifter om att general Valerij Zaluzjnyj blev kallad till möte hos president Volodymyr Zelenskyj i måndags och fått veta att han inte längre är önskad på sin post. Alla dessa uppgifter tillbakavisades då tydligt av Zelenskyjs stab. Enligt vissa uppgifter vägrade överbefälhavaren att avgå frivilligt.

Varken Zaluzjnyj eller Zelenskyj har ännu uttalat sig om saken, men på fredagskvällen, svensk tid, uppger Washington Post att Ukrainas regering har informerat Vita huset i USA om beslutet. Två källor uppger för tidningen att Vita huset varken uttryckt stöttning eller motstånd mot beslutet.

Uttalande väckte uppmärksamhet

Zelenskyj och Zaluzjnyj har under en längre tid rapporterats ha meningsskiljaktigheter om hur landets försvarsinsats går och ska fortskrida, efter den misslyckade motoffensiv som Ukraina försökte göra förra året.

ANNONS

I en lång intervju i tidskriften The Economist i november gjorde överbefälhavaren gällande att kriget var på väg mot ett fryst läge och att några större genombrott inte var att vänta. Hans ordval väckte stor uppmärksamhet och motsades av landets politiska ledning.

Presidentdekret väntas från Zelenskyj

I december fick president Zelenskyj en fråga om detta på en presskonferens och sade sig ha en fungerande arbetsrelation till Zaluzjnyj.

– Han och generalstaben är ansvariga för situationen på slagfältet. Det finns många frågor att ta itu med där, svarade Ukrainas president då.

Ukrainska opinionsmätningar har visat att det finns ett stort stöd för Zaluzjnyj i landet. Han har varit ÖB sedan sommaren 2021.

Enligt amerikanska CNN:s källor väntas ett presidentdekret om Zaluzjnyjs avsked innan veckans slut. Washington Post uppger emellertid på fredagskvällen att det är oklart när ett sådant dekret kan komma.

LÄS MER:Ny metod ska ge fler soldater i Ukraina

LÄS MER:Skandal skakar Ukraina – 100 000 granater borta

LÄS MER:Orbán vände – Ukraina får miljarder av EU

LÄS MER:ICJ kan döma om ryska folkmordsanklagelser

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS