Den svartnackade fasanduvan förekommer enbart på ön Fergusson i D'Entrecasteaux-öarna, sydost om Papua Nya Guinea.
Den svartnackade fasanduvan förekommer enbart på ön Fergusson i D'Entrecasteaux-öarna, sydost om Papua Nya Guinea. Bild: Foto: Doka Nason/American Bird Conservancy/TT

Unikt fågelfynd: "Som att ha hittat enhörning"

En svartnackad fasanduva har återupptäckts på en liten, avlägsen ö i Papua Nya Guinea, till forskarnas och ortsbornas stora häpnad. Senast en fågel av arten skådades var 1882.

ANNONS
|

Den svartnackade fasanduvan (Otidiphaps insularis) hade trotts vara utdöd eftersom inga bekräftade observationer gjorts under de senaste 140 åren. Lokalbefolkningen på ön Fergusson, sydost om Papua Nya Guinea, har inte heller sett fågeln på decennier, rapporterar CNN.

Ett team bestående av ortsbor och internationella forskare brast därför ut i glädjetjut när de lyckades fånga fågeln på film, på en av tolv kameror som riggats på en brant sluttning vid berget Kilkerran.

Genombrottet skedde efter tips från lokala jägare, bara två dagar innan den en månad långa strapatsrika expeditionen i svår terräng var slut.

– Det känns som att ha hittat en enhörning, jublar John C. Mittermeier från USA, en av expeditionens ledare.

ANNONS

– Det är den här typen av ögonblick man drömmer om hela sitt liv som naturvårdare och fågelskådare, tillägger han.

Lite är känt om den marklevande fågelarten. Det är till exempel oklart hur många fåglar som finns kvar. Upptäckten ger hopp om att andra fågelarter som tros vara utdöda fortfarande lever kvar ute i avlägsna vildmarker.

ANNONS