Ungerns nytillträdde president Tamas Sulyok har skrivit under den svenska Nato-ansökan.
Ungerns nytillträdde president Tamas Sulyok har skrivit under den svenska Nato-ansökan. Bild: Zoltan Mathe

Ungerns president har signerat Nato-ansökan

Ungerns nytillträdde president Tamas Sulyok har skrivit under den svenska Natoansökan, rapporterar Omni med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Ungern skulle inte bli sist att ratificera den svenska Nato-ansökan, men blev det ändå. I slutet av februari röstade det ungerska parlamentet för att ratificera ansökan, men den slutgiltiga underskriften dröjde till i dag, då Ungerns nya president Tamas Sulyok tillträdde.

Nu återstår bara att protokollet ska flygas till USA, där det ska deponeras hos USA:s utrikesdepartement. Därefter ska en rad formaliteter uppfyllas.

USA:s utrikesdepartement ska meddela Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att villkoren för att ta in Sverige som medlem är uppfyllda. Ett inbjudningsbrev, undertecknat av Stoltenberg, kommer sedan skickas till Sverige som i sin tur ska underteckna och skicka dem vidare till USA för deponering. Detta kräver ett regeringsbeslut, något som väntas tas snabbt.

ANNONS

Överlämnandet ska göras av en representant för Sveriges regering, eller ambassaden i USA. Troligen blir det Sveriges utrikesminister Tobias Billström som levererar dokumenten. När detta är gjort är Sverige fullvärdig medlem i Nato. I tidigare fall, exempelvis när Finland blev medlem, har detta skett inom loppet av ett par dagar.

LÄS MER:Ett steg närmare Nato – detta händer nu

LÄS MER:Ungerskt Nato-nej – till Rutte

LÄS MER:Så påverkar Natomedlemskapet hoten mot Sverige

LÄS MER:Det här betyder det svenska Natomedlemskapet

ANNONS