Serbiens president Aleksandar Vucic (till höger) och Ungerns premiärminister Viktor Orbán bevistar en militärparad på flygbasen Batajnica utanför Belgrad.
Serbiens president Aleksandar Vucic (till höger) och Ungerns premiärminister Viktor Orbán bevistar en militärparad på flygbasen Batajnica utanför Belgrad. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Ungerns Orbán i kontroversiellt Serbienbesök

Ungerns premiärminister Viktor Orbán besöker Serbiens president Aleksandar Vucic i ett uppmärksammat och ifrågasatt möte i skuggan av det ryska invasionskriget i Ukraina.

ANNONS
|

De två ledarna valde att tillsammans närvara vid en militärparad på flygbasen Batajnica utanför Belgrad på lördagen.

"Relationen mellan Serbien och Ungern är på den högsta nivån hittills i våra länders historia", skrev Vucic på Instagram i samband med det gentemot omvärlden oannonserade besöket.

Båda länderna har behållit ekonomiska kontakter med Ryssland trots det pågående invasionskriget i Ukraina och omfattande EU-sanktioner mot ryska intressen och personer.

Populistiska partier

De nära banden mellan Ungern och Serbien betraktas också med misstro av både delar av EU och av USA, och misstron förstärks av att båda länderna leds av nationalistiska populister rent politiskt.

Serbien vill bli medlem i EU, men samtidigt har Belgrad meddelat att man inte fördömer det ryska invasionskriget eller deltar i sanktioner mot Ryssland.

ANNONS

Ungern har samtidigt meddelat att man inte tänker gripa den ryske presidenten Vladimir Putin om han kommer på besök, trots att Putin är efterlyst internationellt för brott i samband med kriget mot Ukraina.

Ryska stridsplan

Under militärparaden visade Serbien upp stridsflyg av bland annat den ryska typen Mig-29.

Den militära upprustningen i Serbien väcker också farhågor om en upptrappning av den ständigt pyrande konflikten på Balkan; sår från 1990-talets inbördeskrig är fortfarande inte helt läkta och oroshärdar finns bland annat i Kosovo samt i Bosnien och Hercegovina.

Men Vucic valde att inte nämna historien när han kommenterade sitt lands militära styrka:

– Serbien har aldrig haft en starkare militär i landets historia.

Militära hedersbetygelser när Serbiens president Aleksandar Vucic tar emot Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Militära hedersbetygelser när Serbiens president Aleksandar Vucic tar emot Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
ANNONS