Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó ser gärna ett besök av den svenske statsministern innan landet fattar beslut om Natomedlemskap. Arkivbild.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó ser gärna ett besök av den svenske statsministern innan landet fattar beslut om Natomedlemskap. Arkivbild. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Ungern pressar Sverige om möte

Statsminister Ulf Kristersson (M) åker gärna till Ungern och pratar Nato – men helst efter landet godkänt Sveriges medlemskap.

ANNONS
|

– Vi har mycket mer att prata om när vi är medlemmar, sade Kristersson vid en pressträff under EU-ledarnas toppmöte i Bryssel på torsdagen.

Det beskedet gillas inte av Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó som menar att ett korrekt agerande av den svenske statsministern borde vara att besöka Ungern innan landet ratificerar Sveriges Natomedlemskap – inte minst eftersom Kristersson gjorde ett sådant besökt i Turkiet.

– Bollen är nu på er planhalva, skriver den ungerske regeringens talesperson Zoltán Kovács på X och bifogar ett filmklipp där utrikesminister Szijjártó svarar på frågor om det svenska Natomedlemskapet.

De två regeringscheferna Viktor Orbán och Ulf Kristersson möttes på tu man hand i samband med EU-toppmötet, men något klart besked om när det ungerska parlamentet skulle kunna rösta om Sverige fick inte Kristersson.

ANNONS

– Han upprepade att parlamentet öppnar den 26:e februari, inget annat än så. Jag fick inga nya datum på något sätt, sade Kristersson.

ANNONS