Under fredagen är statsminister Ulf Kristersson på besök i Ungern för att träffa Viktor Orbán.
Under fredagen är statsminister Ulf Kristersson på besök i Ungern för att träffa Viktor Orbán. Bild: Denes Erdos

Ungern köper fyra nya Jas 39 Gripen av Sverige

Ungern kommer att köpa fyra Jas-plan av Sverige. Det framkom under fredagen när Ulf Kristersson var på besök i Budapest, tre dagar innan ungerska parlamentet väntas ta ställning till Sveriges Nato-ansökan.
– Det här är inte en affärsuppgörelse. Det fanns ett försvarssamarbete betydligt tidigare, sa Viktor Orbán på en gemensam presskonferens.

ANNONS
|

Ett nytt avtal mellan Sverige och Ungern presenterades på fredagen under statsminister Ulf Kristerssons besök i Ungern. Statsministern befinner sig i Budapest på inbjudan av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

På en presskonferens, där också generaldirektören för Försvarets materielverk (FMV), Göran Mårtensson, och Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky var med, stod det klart att Ungern köper fyra Jas 39 Gripen-plan.

– När vi först upphandlade dessa jaktplan kunde vi inte köpa så många som vi behövde, men nu är det hög tid för oss att köpa ytterligare fyra jaktplan, säger Viktor Orbán.

Samtidigt förlänger Ungern ett avtal om stöd och logistik för de 14 Gripen C/D-flygplan som landet redan leasar. Planen övergår i ungersk ägo 2026. Det nya stöd- och logistikavtalet sträcker sig fram till 2036.

ANNONS

Förhandlingarna har enligt regeringen pågått sedan 2021 och den svenska regeringen bemyndigade i juli 2022 FMV att teckna avtal.

– För svensk del välkomnar vi ett starkt samarbete kring det svenska flygvapensystemet. Det är bra för Sverige och vi hoppas det är bra för Ungern, säger Ulf Kristersson.

Ungern har tidigare haft avtal med Sverige om Gripenplan, nu tecknas ytterligare ett avtal.
Ungern har tidigare haft avtal med Sverige om Gripenplan, nu tecknas ytterligare ett avtal. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De fyra ytterligare planen som Ungern köper är av modell C. Enligt uppgift till TT har det funnits en offert på dessa plan som löper ut nästa vecka, därefter skulle priset ha stigit.

Ulf Kristersson och Viktor Orbán skakar hand framför kamerorna bara tre dagar före ungerska parlamentet förväntas ta upp frågan om den svenska Nato-ansökan.

Den ungerska premiärministern får svara på frågan om varför Ungern är redo att ratificera Sveriges Nato-ansökan nu och om det här avtalet spelade in.

– Att vara medlem i Nato tillsammans med ett annat land betyder att vi är redo att dö för varandra. För att uttrycka det enkelt. Om det kommer en attack från utsidan mot ert land så är vi redo att slåss för er frihet och självständighet. Det är meningen med Nato.

Viktor Orbán fortsätter:

– Det här är inte en affärsuppgörelse. Det fanns ett försvarssamarbete betydligt tidigare.

Bygger förtroende

Han menar att förberedelserna har varit försiktiga och omfattande från båda sidor, något som var viktigt för att föra länderna närmare varandra.

ANNONS

– Att göra det i rätt riktning och tempo, för att komma närmare varandra och bygga upp det förtroende vi hade tidigare, som nyligen fick sig en törn. Som medlemmar tillsammans i Nato kan vi återuppbygga det förtroendet, säger han.

Han tillägger att den här typen av uppgörelser hjälper att bygga upp förtroende mellan länder.

Ulf Kristersson säger att de båda länderna inte håller med varandra om allt, men ska jobba mer på de frågor där det finns en enighet.

– Snart är vi allierade i Nato, säger han och tillägger att det glädjer honom att det snart kommer att flyga ännu fler Gripenplan i det europeiska luftrummet.

Den 24 januari i år skrev den ungerska premiärministern på plattformen X att han stöttar ett svenskt medlemskap i Nato. Han skrev också att han uppmanar ungerska parlamentet att ratificera ansökan.

Frågan om det svenska Natomedlemskapet finns med på dagordningen när det ungerska parlamentet sammanträder nu på måndag.

Sverige säljer fyra nya Gripenplan till Ungern.
Sverige säljer fyra nya Gripenplan till Ungern. Bild: Denes Erdos

Viktor Orbán har tidigare bjudit in statsminister Ulf Kristersson till Ungern för att, som han skrev på X i januari, ”förhandla” om Natomedlemskapet. Något som utrikesminister Tobias Billström (M) då viftade bort.

Under fredagens besök i Ungern var tanken att de bland annat skulle prata om ”säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete mellan Ungern och Sverige” enligt regeringskansliets hemsida – inte om Nato. Men på presskonferensen dröjde det ändå inte länge förrän akronymen yttrades.

ANNONS

Ungern blev medlem av Nato 1999 och har varit medlem i EU sedan 2004. Det avgörande steget för det medlemskapet togs i Göteborg, menar Viktor Orbán.

– Det var många som argumenterade för en långsammare process, medan Sverige argumenterade för en snabbare process, säger han.

Han utvecklar:

– Genombrottet kom under det svenska ordförandeskapet (2001, reds anm). Det var under ett toppmöte i Göteborg som dörrar öppnades för Ungern, dörrar genom vilka vi kunde träda in i EU. Jag minns detta med varmt hjärta.

LÄS MER:Orban: Ungern stöttar svenskt Natomedlemskap

LÄS MER:Därför har Erdoğan Sveriges öde i sina händer

LÄS MER:Orbán: Vi ingår militärt avtal med Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS