Balázs Orbán är politisk rådgivare för Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
Balázs Orbán är politisk rådgivare för Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto. Bild: Michel Euler/AP/TT

Ungern kan fälla naturrestaurering i EU

ANNONS

EU:s omtalade naturrestaureringslag, med nya regler om skydd av våtmarker och grönområden, har hängt på gärdesgården flera gånger. Nu riskerar den återigen att falla, trots att EU-parlamentet nyligen gav sitt sista klartecken.

Den här gången är det slutgodkännandet från EU:s medlemsländer i ministerrådet som hänger löst sedan Ungern meddelat att man inte tänker stödja den uppgörelse som nåtts.

– Vi är emot den, ja, bekräftar Balázs Orbán, politisk rådgivare hos premiärminister Viktor Orbán, för journalister vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen, enligt nyhetssajten Politico Europe.

Ungerns nej inför ministerrådets slutomröstning medför sannolikt att det inte finns en tillräcklig majoritet för att säga ja. Även Sveriges regering har varit starkt kritisk till lagförslaget.

ANNONS

Medlemsländernas ambassadörer väntas ta upp frågan under fredagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS