Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till fredagens EU-ministermöte i Bryssel.
Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till fredagens EU-ministermöte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin / TT

Ungern hoppas på EU-pengar

Vi har visst gjort vad vi behöver, tycker Ungerns justitieminister när övriga EU snart ska avgöra om landet ska få ut sina EU-stöd eller inte.
– Det går åt rätt håll, anser Sveriges EU-minister Jessika Roswall.

ANNONS

Som vanligt stod Ungern och justitieminister Judit Varga i centrum när EU-ländernas EU-ministrar samlades till möte i Bryssel.

På fredagens agenda stod ännu en utfrågning i den så kallade artikel 7-process som pågår, om huruvida Ungern uppfyller grundläggande principer när det gäller rättsstaten och demokratin.

– Hon hade en väldigt lång och bra inledning där hon visade på flera punkter där de har gjort förändringar i olika lagstiftning. Man har en god relation och diskussioner med kommissionen om hur de här sakerna kommer att uppfyllas, berättar EU-minister Jessika Roswall (M) efteråt.

"Optimistisk"

Samtidigt kretsar det mesta intresset just nu kring en annan EU-process mot Ungern. Där handlar det om EU-kommissionens förslag från i september om att hålla inne motsvarande 80 miljarder kronor i stöd till landet, på grund av oro för bekämpningen av korruption och bedrägerier.

ANNONS

Judit Varga ska på lördagen formellt svara brevledes till EU-kommissionen och anser att Ungern lyssnat och gjort rätt.

– Jag är väldigt optimistisk. Vi är helt i linje med kommissionens förslag. Vi är på rätt spår för att hitta en framförhandlad kompromiss, sade hon på väg in till fredagens möte.

Pengar till jul?

EU-parlamentet håller dock inte med. De fyra tyngsta partigrupperna höll en presskonferens i torsdags där man manade kommissionen och EU-länderna att fortsatt hålla emot.

Hur medlemsländerna kommer att ställa sig är mer ovisst.

TT: Kommer Ungern att få sina pengar till jul?

– Det vet inte jag, säger Jessika Roswall.

Kommissionen väntas komma med sin syn på vad Ungern gjort den 29 eller 30 november. Därefter blir det upp till EU-ländernas finansministrar att fundera över om pengarna ska betalas ut eller inte.

Blanda inte ihop!

Samtidigt som Ungern väntar på sina pengar står landet på tvärs med övriga EU i en rad tunga frågor. Man har stoppat införandet av en gemensam miniminivå för bolagsskatt, säger nej till nya EU-lån till stöd för Ukraina och talar högt om att man inte vill ha fler sanktioner mot Ryssland och helst vill låta de nuvarande löpa ut.

Kritikerna anklagar de styrande i Budapest för att använda frågorna som förhandlingsvapen – och pekar även på att Ungern är det enda EU-landet som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap i Nato.

ANNONS

Något sådant sägs dock inte offentligt av Ungern. Och i Sverige vill regeringen inte koppla ihop frågorna.

– Det är helt olika processer, som jag inte tycker att man ska blanda ihop alls, säger Jessika Roswall i Bryssel.

Fakta: EU-budgetens rättsstatsmekanism

Under arbetet med EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 enades medlemsländerna om att införa en särskild rättsstatsmekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till medlemsländer som inte uppfyller grundläggande rättsstatsprinciper. Formellt ska pengarna kunna hållas inne för att undvika missbruk av EU-medel.

Beslut om åtgärder mot ett land ska kunna tas av EU:s ministerråd om det finns stöd från en kvalificerad majoritet, det vill säga minst två tredjedelar av medlemsländerna.

Polen och Ungern har skarpt motsatt sig mekanismen och drivit den till EU:s domstol, som dock fastslog i februari i år att den antagits på ett korrekt sätt, inom ramen för EU:s befogenheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS