Ungerns premiärminister Viktor Orban.
Ungerns premiärminister Viktor Orban. Bild: Darko Vojinovic

Ukrainsk ilska efter Orbans halsdukskupp

Viktor Orban poserade med en halsduk inför en fotbollsmatch. Det väcker ilska hos Ukraina. Anledningen? På halsduken syntes en karta av Ungern som bland annat inkluderade delar av dagens ukrainska territorium. ”Oacceptabelt”, skriver Ukrainas utrikesdepartement i ett uttalande

ANNONS
|

Det var inför fotbollsmatchen mellan Grekland och Ungern som Ungerns premiärminister Viktor Orban, la upp en video på sitt Instagramkonto. I videon hälsar han på landslagsikonen Balázs Dzsudzák och poserar med en matchtröja.

Men det är vad premiärministern har runt halsen som har väckt ilska från grannländerna. På halsduken syns en karta över Ungern som inkluderar delar av Ukraina, Rumänien, Slovakien, Serbien, Österrike, Kroatien och Slovenien, rapporterar CNN.

Österrike-Ungerska riket

Det fick Ukraina att kalla in Ungerns ambassadör till ett möte på utrikesdepartementet under tisdagen. Ambassadören blev tillsagd att Viktor Orbans agerande var oacceptabelt.

– Det underströks att Ukraina förväntar sig en ursäkt för den här incidenten och hoppas att Ungern kommer att hålla sig borta från saker som kan anses respektlöst mot den territoriella integriteten av vårt land, säger Ukrainas utrikesminister Oleg Nikolenko i ett uttalande.

ANNONS

Kartan på halsduken ska föreställa ett Ungern som en del av det Österrike-Ungerska riket som föll under första världskriget.

Jämförs med Putin

Även en ledamot i det rumänska parlamentet har beskrivit poserandet som respektlöst.

”Det är en revisionistisk gest som sätter Orban vid sidan om Putin som också drömmer om att flytta gränser. Han borde bli sanktionerad och isolerad av EU-ledare i det europeiska rådet”, skriver han på Twitter.

LÄS MER:EU-parlamentet: Stoppa pengarna till Ungern

LÄS MER:Försvarsministern: Starkt stöd i Ungern

LÄS MER:Ungern: Sverige och Finland kan räkna med oss

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS