Ukrainas utrikesminister söker stöd i Stockholm

Statsminister Magdalena Andersson lovar ett nytt stödpaket på en miljard svenska kronor till Ukraina, meddelar hon på en pressträff. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, som är på plats i Stockholm, ber om mer vapen.
– Så länge kriget fortsätter kommer vi att be om mer vapen, säger Kuleba.

ANNONS
|

Under måndagen presenterade statsminister Magdalena Andersson ytterligare ett stödpaket till Ukraina. Totalt handlar det om en miljard kronor. Hälften av pengarna ska gå till det ukrainska försvaret – och den andra halvan till det civila arbetet med att bygga upp landet igen.

– Gränser får aldrig ändras med våld eller krig, sade statsministern på en pressträff där hon bedyrade att Sverige kommer att stå bakom Ukraina så länge kriget pågår.

– Jag fördömer förlusten av oräkneliga oskyldiga liv och förstörelsen av ert vackra land.

Hon berättade även att Sverige kommer att köpa totalt 30 000 ton ukrainsk vete, och se till att det fraktas ut ur landet. En åtgärd avsedd att stötta både den ukrainska ekonomin och svältdrabbade länder såsom Etiopien och Afghanistan.

ANNONS

"Attack mot Europa”

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba besöker Sverige under början av veckan för att diskutera kriget, landets EU-process och dess återuppbyggnad.

– Vi har bland annat pratat om hur kriget uppfattas i både Sverige och Europa. Jag kan nöjt konstatera att Sverige delar bilden av att president Putin inte bara attackerade Ukraina den 24 februari, utan hela Europa. Den enda skillnaden är att han slog till med raketer och stridsvagnar mot oss, medan Europa har drabbats av en energikris, propaganda och hat.

Sveriges utrikesminister Ann Linde, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och statsminister Magdalena Andersson inför mötet om bland annat svenskt stöd till Ukraina.
Sveriges utrikesminister Ann Linde, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och statsminister Magdalena Andersson inför mötet om bland annat svenskt stöd till Ukraina. Bild: Jessica Gow/TT

Kuleba säger att han med sitt besök i Ukraina vill tacka Sverige för allt som landet gjort sedan Ryssland invaderade i februari.

Hade du förväntat dig ett större stödpaket från Sverige?

– Jag förväntar mig alltid mer. Missförstå mig rätt, det handlar inte om girighet – vi befinner oss i krig. Vi lider av att Ryssland har förstört stora delar av vår ekonomi. Fienden är fler än oss – och även om vi har haft framgång i kriget så kommer den framgången med ett pris.

– Vi är tacksamma – varje euro och varje kula spelar roll – men vi förväntar oss alltid mer, säger Kuleba och poängterar att behoven är stora.

Vapenbesked ”inom kort”

Han nämnde speciellt att Ukraina behöver svenskt artilleri av typen Archer, och signalerade att sådana vapen kan komma att avgöra kriget.

ANNONS

– Ryska armén är numerärt överlägsen vår, särskilt och dramatiskt, när det gäller artilleri. Den dag vi kan matcha dem vad gäller artilleri så kommer detta krigs natur att förändras, säger han och berättar att skolorna i Ukraina startar om två dagar.

– Vi behöver förstärka vårt raket- och missilförsvar för att ge människor en chans till ett fredligt liv, även fast kriget fortsätter.

Magdalena Andersson ville dock inte gå in på detaljer om vilka vapen Sverige kan tänkas skicka, utan hänvisade till att detta kommer "inom kort".

Under besöket ska Kuleba även ha möte med biståndsminister Matilda Ernkrans (S).

Kuleba har träffat svenska regeringsföreträdare flera gånger tidigare, bland annat då han var i Sverige vid säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i december förra året.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS