Ukraina är en av världens största spannmålsproducenter, men kriget har gjorde det svårt att exportera de viktiga varorna.
Ukraina är en av världens största spannmålsproducenter, men kriget har gjorde det svårt att exportera de viktiga varorna. Bild: Efrem Lukatsky

Ukraina vill stämma EU-länder efter blockad

Ukraina tänker stämma Polen, Ungern och Slovakien på grund av ländernas restriktioner mot ukrainskt spannmål. Det säger landets handelsrepresentant i en intervju med Politico.

ANNONS
|

Trots EU:s beslut förra fredagen om att tillåta ukrainskt spannmål att säljas i EU har de östeuropeiska länderna på eget initiativ stoppat importen. Ukrainskt spannmål har ett lägre pris, och åtgärden ska skydda de ungerska, polska och slovakiska bönderna.

Flödet av ukrainskt spannmål till Europa har ökat efter Rysslands blockad av transportrutterna över Svarta havet, och särskilt i Polen är regeringen intresserad av att hämma införseln, då dess stöd bygger på röster från landsbygden.

”Total misstro”

Nu vill Ukraina vidta åtgärder mot Ungern, Polen och Slovakien, och tänker stämma länderna hos Världshandelsorganisationen WTO. Framför allt lyfter landets handelsrepresentant, Taras Katjka, fram Polens och Ungerns åtgärder, som han beskrev som ”ett uttryck för total misstro mot EU-kommissionen”.

ANNONS

– Det är viktigt att bevisa att dessa åtgärder är juridiskt felaktiga. Och det är därför vi kommer att inleda rättsliga förfaranden i morgon, sade Taras Katjka till Politico på söndagen.

Han tillade att Ukraina förbereder hämndåtgärder mot polsk frukt- och grönsaksexport.

Slovakien har förlängt det EU-förbud mot fyra spannmålssorter som tidigare gällde, medan Polen införde ytterligare förbud mot ukrainskt mjöl och foder under helgen. Enligt Katjka går Ungern ännu längre, och förbjuder ytterligare 25 produkter som inte har diskuterats tidigare, inklusive kött.

LÄS MER:Ukraina sparkar flera viceministrar

LÄS MER:Ukraina: Ny by vid Bachmut erövrad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS