Ukraina: Ryssland har plan för kärnkraftverket

Ryssland har redan gjort upp en plan för hur man ska kunna koppla bort kärnkraftverket i Zaporizjzja från Ukrainas elnät, hävdar Ukraina. Skulle planen bli verklighet finns en risk att kylsystemet slås ut, något som uppges kunna leda till en fullständig katastrof.
– Lyckas du inte kyla i en och en halv timme, då har du redan en härdsmälta, säger Petro Kotin, chef vid den ukrainska kärnenergimyndigheten, till The Guardian.

ANNONS
|

Kärnkraftverket – Europas största – ligger i Zaporizjzja och har varit ockuperat sedan tidigt under Rysslands invasion.

Under det gångna halvåret har det fortsatt hållits i drift av ukrainsk personal, som enligt Petro Kotin arbetar under svåra förhållanden. En anställd uppges ha slagits ihjäl av de ryska trupperna som håller kraftverket. En annan skadades så allvarligt att han behövde tre månaders sjukhusvård, och över 200 har hållits fängslade.

Medan världssamfundet kraftigt fördömt Rysslands ockupation varnar Kotin för att de nu kan vara på väg att genomföra vad som tidigare kallats ”den största elstölden någonsin”.

LÄS MER:Zelenskyj: 22 döda i rysk attack

"Då har du redan en härdsmälta”

I intervjun med tidningen påstår han att Ryssland redan gjort upp en plan för hur man ska kunna koppla kärnkraftverket från Ukrainas elnät och till Rysslands. Överföringen skulle i sådana fall göras under sken av en nödsituation, kopplat till att strider och bombningar vid kärnkraftverket kapar elförsörjningen till kraftverket.

ANNONS

– De visade (planen) till (personalen vid) kraftverket, och kraftverket (personalen) visade det för oss. Förutsättningen för denna plan var svåra skador på alla ledningar som kopplar kärnkraftverket i Zaporizjzja till det ukrainska nätet, sade Kotin, och tillade att Ryssland medvetet skadar ledningarna för att planen ska kunna genomföras.

– De började precis göra det, de påbörjade bombandet bara för att kunna slå ut de ledningarna.

Ledningarna ska redan vara i kritiskt tillstånd med endast en av de fyra huvudledningar fortfarande funktionsdugliga. Skulle de kopplas bort helt är det enda som håller kärnreaktorernas kylsystem i gång en dieseldriven generator. Det finns dessutom ingen back-up utöver det.

– Under den här frånkopplingen kommer kraftverket inte vara kopplat till någon strömförsörjning och det är anledningen till faran. Lyckas du inte kyla i en och en halv timme, då har du redan en härdsmälta, sade Kotin till The Guardian.

LÄS MER:Ryska oppositionspolitikern Jevgenij Roizman gripen

Stridsfordon hindrar brandmän

Vad som gör saken än värre är att Ukraina hävdar att Ryssland har ett stort antal stridsfordon inne på kärnkraftverkets område. Dessa ska stå parkerade i en eller flera turbinhallar, nära bredvid de två reaktorer som fortfarande är i gång. Kotin hänvisar till anonyma anställda som har vidarebefordrat information till honom.

ANNONS

– Om en eld bryter ut i turbinhallen har du inte ens möjligheten att släcka branden eller begränsa dess konsekvenser, då räddningstjänsten inte kan ta sig in eftersom alla ingångar är blockerade av fordonen.

Sprider sig branden senare vidare in till reaktorn innebär det en direkt katastrof, menar Kotin.

– Situationen är väldigt farlig inte bara för kraftverket eller för Ukraina, utan också för hela världen, för det går aldrig att säga vilken riktning vinden tar.

LÄS MER:Flera flyglarm försenade ukrainsk fotbollsmatch

Svenske experten: Härdsmälta möjlig men osannolik

Kotin hoppas att inspektörer ska få tillträde till området och bedöma eventuella risker inom ”en, kanske två veckor.” Under tiden hyllar han de 9 000 anställda som fortfarande håller kraftverket fungerande, och säger att man gör allt får att återta kontrollen.

– I vilket fall som helst kommer vi inte tillåta ryssarna att föra världen mot en kärnkatastrof och vi kommer göra allt för att ge tillbaka kontrollen till oss och driva det säkert och pålitligt, som det alltid gjorts.

Thomas Jelinek, inspektör vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, har tidigare uttalat sig till SVT om riskerna med Zaporizjzja-kraftverket. Enligt honom är det mer sannolikt att kraftverket blir obrukbart hellre än att det havererar till en katastrof, men drar ändå paralleller till Fukushima-olyckan.

ANNONS

– Det värsta som kan hända är ett svårt haveri och då har vi analyserat vad som kan hända vilket kan jämföras med Fukushima 2011. Om då en incident uppstår och alla säkerhetssystem är ur funktion så kan man få en härdsmälta, men konsekvenserna sker inom ett par mil i närområdet, säger Jelinek till SVT.

– Det är osannolikt, men inte omöjligt, tillägger han.

LÄS MER:Kontroversiell kärnkraftsfråga aktuell igen

ANNONS