Ukraina öppnar för avtal trots allt

ANNONS
|

EU:s toppmöte i Litauen i dag med det så kallade östliga partnerskapet har nu inletts - i skuggan av de nedfrysta förhandlingarna om det omfattande samarbets- och frihandelsavtal som Ukraina pausade i förra veckan. För det fick president Viktor Janukovytj i morse tung kritik från mötesvärden, Litauens president Dalia Grybauskaite.

-Ukrainas president är inte redo att gå vidare med integrationen med EU. Enligt min mening väljer den ukrainska ledningen i dag en väg som leder ingenstans. Det är det nuvarande ukrainska ledarskapets beslut att sätta stoppa för framsteg i deras land, sade Grybauskaite till journalister inför mötet i Vilnius.

Men trots Ukrainas nej öppnar nu presidentrådgivaren Andrij Hontjaruk för ett undertecknande av avtalet redan under våren, rapporterar Interfax.

-Nästa tillfälle finns vid kommande toppmöte mellan Ukraina och EU, planerat till början av mars 2014, säger Hontjaruk till nyhetsbyrån.

President Janukovytj säger för sin del att Ukraina fortfarande siktar på att underteckna avtalet, men att man just nu behöver ett ekonomiskt stödpaket, rapporterar Reuters.

EU kunde däremot som väntat skriva under två avtal med Moldavien och Georgien som banar väg mot associationsavtal med de två länderna. Dagens underskrifter innebär att förhandlingarna i princip är avslutade, även om det ännu dröjer innan länderna formellt kan skriva under själva associationsavtalen.

ANNONS
-Östliga partnerskapet är viktigt för det är en struktur som lägger reformtryck på länder öster om EU. Två av dem har nu skrivit mycket långtgående avtal: Georgien och Moldavien. Det ska vi vara väldigt glada och nöjda med. Det märktes hur viktigt det var för dessa länder när vi signerade det här, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sedan toppmötet avslutats.
-Dörren står öppen för de andra att gå vidare, men det är deras individuella egna beslut. Vi var tydliga med att det handlar om att reformera och transformera sina länder till många av de värderingar som det handlar om för att kunna vara medlem i Europeiska unionen.

Enligt Reinfeldt lade Viktor Janukovytj fram "långa listor" på saker han vill att EU gör.

-Det är ju inte riktigt så det här är tänkt att vara uppbyggt. De måste fatta ett beslut om ett vägval som handlar om det jag sade: vill man komma in i en europeisk familj grundad på värderingar eller mer luta sig mot en auktoritär tradition? Det beslutet måste Ukraina och Ukrainas befolkning själv fatta, säger Reinfeldt.

EU:s utrikesansvariga, Catherine Ashton, lovade att EU kommer att stå vid Georgiens och Moldaviens sida i samband med undertecknandet. Samtidigt varnade hon för att tufft gemensamt arbete väntar för att fullt ut implementera samarbetsavtalen.

-Georgien har just haft val. Moldavien kommer att ha val nästa år. Våra länder behöver folkligt valda, beslutsamma regeringar och kompetenta - men lojala - oppositioner. Både regeringar och opposition behöver arbeta tillsammans för att behålla nationell samsyn om den utvalda europeiska vägen, manade Ashton.
ANNONS