Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

UD: Gripne svensken "mår väl"

Turkiska polisen har gripit tolv personer, däribland Turkietchefen för Amnesty International, vid ett människorättsmöte på en ö i närheten av Istanbul. Bland de gripna finns också en svensk medborgare. UD har varit i kontakt med mannen som "mår väl".

ANNONS
|

Gruppen hade samlats på ett hotell på ön Buyukada strax söder om den turkiska miljonstaden när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation, rapporterar tidningen Hürriyet. Det är oklart av vilken anledning de greps, men godtyckliga frihetsberövanden har blivit vardag i Turkiet efter den misslyckade militärkuppen förra sommaren.

- Det här är ett groteskt maktmissbruk som kastar ljus på den svåra situationen för människorättsaktivister i landet, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty i ett uttalande, enligt Reuters.

ANNONS

Svenska Amnesty har uppgifter om sammanlagt elva gripna: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. De gripna hade deltagit på en konferens om digital säkerhet och har enligt Amnestys uppgifter fått tillgång till advokat.

- Den svenska medborgaren deltog som utbildare, säger Joanna Backman, kommunikatör på svenska Amnesty.

Utrikesdepartementet har varit i kontakt med den gripne svensken.

- Vi har varit i kontakt med mannen. Utan att gå in på detaljer kan jag bara säga att han mår väl, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst, till TT sent på torsdagseftermiddagen.

TT

ANNONS