Tyskt hopp om ny vår med Macron

Med Frankrikes nye president Emmanuel Macron har relationen mellan Berlin och Paris fått ny energi – till många tyskars belåtenhet. I sydtyska Baden-Württemberg är intresset för utvecklingen i grannlandet stort.

ANNONS
|

Solen gassar över det kullerstensbelagda torget i Ravensburg, en schwabisk idyll som åren efter andra världskriget ingick i den så kallade franska ockupationszonen. Kopplingen till grannen i väst lever kvar än i dag – på få ställen i Tyskland hittar man så många franskspråkiga som här, enligt Hendrik Groth, chefredaktör för regionaltidningen Schwäbische Zeitung. Han hoppas att Macrons framgångar kan leda till ett tyskt-franskt uppsving.

- De senaste årtiondenas största framsteg i Europa har skett när Tyskland och Frankrike har samarbetat. De senaste åren har så dock inte varit fallet, säger han.

ANNONS

Groth, som är statsvetare och har en bakgrund på flera tyska tidningar och internationella nyhetsbyråer, tycker dock att även regeringen i Berlin kan dra sitt strå till stacken.

- Tyskland kan gott ta ett steg tillbaka ibland och lära sig acceptera att andras uppfattningar också kan vara riktiga. Under regeringen Merkel, med finansminister Wolfgang Schäuble, har det ofta handlat om att "antingen håller ni med oss, eller inte", säger han.

Lätt hitta anhängare

Under markiserna på stadens uteserveringar söker Ravensburgborna skydd undan värmen. Någon dricker en saftschorle, en blandning av saft och mineralvatten, en annan avnjuter en glass. Det är inte svårt att hitta Macronanhängare.

- För Tyskland och Europa var det naturligtvis fantastiskt att han blev vald. Nu måste han lyckas nå inrikespolitiska framgångar, och där borde Tyskland göra sitt bästa för att stödja honom, säger Sylvia Blank.

ANNONS

Miriam Schneider delar Blanks entusiasm. Hon tror att valresultatet i franska presidentvalet kan ha påverkan på väljare i hela Europa.

- Det är en ny generation som växer fram, och det ingjuter mod. Bara detta att de alls går och röstar. Macron är ju motsatsen till Trump. Diplomatisk, samarbetsvillig, ingen extremist, säger hon.

Enda chansen för Europa

Den närmaste tiden står mycket på spel, enligt Hendrik Groth på Schwäbische Zeitung.

- De stora reformerna i Frankrike behöver Macron göra själv, men på europeisk nivå måste Tyskland arbeta väldigt nära tillsammans med honom. Det är i mina ögon den enda chansen att behålla Europa så som vi känner det, säger han.

Ravensburg, TT:s utsände

Fakta: Tyskland och Frankrike

Tyskland och Frankrike har en lång historia av krig och konflikter. Efter andra världskriget har relationerna förbättrats och sedan några årtionden tillbaka har de två grannländerna ett nära politiskt och ekonomiskt samarbete, såväl bilateralt som inom ramen för EU-samarbetet.

En milstolpe för normaliseringen av förbindelserna mellan Berlin och Paris var Élyséefördraget, som undertecknades i Paris i januari 1963 av den dåvarande västtyske förbundskanslern Konrad Adenauer och den franske presidenten Charles de Gaulle. Fördraget slår bland annat fast att de tyska och franska regeringarna ska rådgöra med varandra inför utrikespolitiska kursomläggningar och andra viktiga beslut av gemensamt intresse.

Tyskland och Frankrike anses i dag vara de två tyngsta medlemsstaterna i EU.

ANNONS