Efter brexit gäller inte längre samma regler för europeiska arresteringsordrar för Storbritannien.
Efter brexit gäller inte längre samma regler för europeiska arresteringsordrar för Storbritannien. Bild: Francisco Seco

Tyskland vägrar utlämna misstänkt knarksmugglare till Storbritannien

Mannen är misstänkt för att ha smugglat fem kilo kokain till Storbritannien, som ville se honom utlämnad från Tyskland. Men tyskarna vägrar – de brittiska fängelserna anses vara för dåliga för en utlämning.

ANNONS
|

Det tros vara första gången som ett EU-land vägrar lämna ut en misstänkt person till Storbritannien av oro för brister i landets fängelsesystem, skriver The Guardian. En man från Albanien, som tidigare bott i Storbritannien, misstänks ha smugglat fem kilo kokain till landet och för penningtvätt värd omkring 300 000 pund.

Mannen har varit efterlyst internationellt och greps i Tyskland. Men domstolen i Karlsruhe, sydvästra Tyskland, har beslutat att ”utlämningen av den albanske medborgaren till Storbritannien är för närvarande otillåtlig. Utan brittiska garantier är utlämning inte möjlig med tanke på tillståndet i det brittiska fängelsesystemet.”

Trots att beslutet fattades tidigare i år offentliggjordes det först nu.

ANNONS

Överbefolkade fängelser med personalbrist

Mannens försvarsadvokat, Jan-Carl Janssen, har studerat i Glasgow och skrivit en uppsats där förhållandena i Storbritanniens fängelsesystem undersöktes, enligt The Guardian. I domstolen citerade han sin egen efterforskning om den kroniska överbeläggningen, personalbristen och våldet bland fångar i brittiska fängelser.

Anförandet fick domstolen att kräva ytterligare garantier från myndigheterna i Storbritannien. Landet, som lämnade EU i början av 2020, behövde visa att man uppnådde minimikraven i EU:s konvention om mänskliga rättigheter, men domstolen nöjde sig inte med informationen man fick från Storbritannien.

Efter brexit gäller inte längre reglerna om europeiska arresteringsordrar mellan landet och unionen och EU-länder har rätt att kräva garantier ”om det finns rimlig anledning att tro att det finns ett verkligt hot mot den eftersökta personens grundläggande rättigheter”.

”En skam för Storbritannien”

Jonathan Goldsmith, medlem i de brittiska juristernas yrkesorganisation Law Society, skriver i The Law Society Gazette att ”detta är en skam för Storbritannien. Det har funnits liknande rättsbeslut angående europeiska arresteringsordrar tidigare, men då i relation till medlemsstater vars historia gällande fängelser och mänskliga rättigheter inte är något som Storbritannien önskar jämföra sig med.”

Justitieministeriet försvarar sig med att nya fängelser planeras.

– Den här regeringen gör mer än någonsin för att leverera säkra fängelser som rehabiliterar förbrytare, minskar brottsligheten och skyddar allmänheten, säger en talesperson för ministeriet. Vi fortsätter arbetet med att leverera ytterligare 20 000 moderna fängelseplatser och vår vår hundramiljonersinvestering i hårda säkerhetsåtgärder, inklusive kroppsröntgenmaskiner, stoppar vapnen, drogerna och telefonerna som eldar på våldet bakom gallret.

ANNONS

Den albanske mannen är nu satt på fri fot.

LÄS MER:Nytt dygnsrekord för migranter över kanalen

LÄS MER:Hundratals brittiska skolor måste stänga på grund av rasrisk

LÄS MER:Storbritannien byter försvarsminister

ANNONS