Lars Klingbeil, nyvald generalsekreterare för tyska Socialdemokraterna.
Lars Klingbeil, nyvald generalsekreterare för tyska Socialdemokraterna.

Tyska socialdemokrater håller öppet för nyval

På onsdag inleds samtalen mellan Tysklands kristdemokratiska union och socialdemokratiska SPD om en möjlig koalitionsbildning. Samtidigt gör sig Socialdemokraterna redo för ett eventuellt nyval, enligt partiets nyvalde generalsekreterare Lars Klingbeil.

ANNONS
|

Utgången av sonderingssamtalen med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater är helt öppen, betonar Klingbeil.

- Därför kommer jag i egenskap av generalsekreterare omedelbart inleda förberedelserna för en möjlig valrörelse, säger han till Bild am Sonntag.

Även i Merkels läger luftas tvivel.

- Om det inte funkar med SPD kör vi på själva, säger CDU-toppen Jens Spahn till samma tidning.

ANNONS

Merkel sliter sedan parlamentsvalet i september med att få ihop en regering. I november havererade samtalen med liberaler och gröna, och sedan dess gör hennes CDU allt för att övertala SPD att förlänga den stora koalition som styrt Tyskland sedan 2013.

För att gå med på ett förnyat regeringssamarbete kräver SPD bland annat miljardinvesteringar i utbildning och en mer offensiv EU-politik. I sitt tal på partiets kongress tidigare i veckan efterlyste partiledaren Martin Schulz ett Europas förenta stater, och uppmanade de medlemsländer som inte vill skriva under en ny europeisk konstitution att lämna unionen.

TT

ANNONS