Tyska forskare ska avla grisar för organdonation

En grupp forskare i Tyskland planerar att klona och sedan avla genmodifierade grisar för sedan kunna använda djuren som organdonatorer till människor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Hoppet om att i framtiden kunna rädda människoliv med djurorgan har ökat efter att man i USA i januari lyckades genomföra en lyckad hjärttransplantation från en gris med tio genmodifieringar till en människa. Forskarna vid Münchens universitet hoppas nu kunna ha de första djuren redo för transplantationsförsök 2025.

– Vårt koncept är att gå vidare med en enklare modell med endast fem genetiska modifieringar, säger forskaren Eckhard Wolf som ingår i teamet vid Münchens universitet till Reuters.

Tanken är att använda en sorts kloningsteknik för få fram ett antal djur som man sedan ska avla på. Forskarna hoppas att den första avelsgenerationen ska födas i år. Planen är sedan att genomföra hjärttransplantationer mellan grisarna och babianer innan man söker om tillstånd för en klinisk prövning på en människa.

ANNONS

Forskningen kring xenotransplantationer, alltså transplantationer från djur till människa, har dock väckt stor debatt. Enligt Reuters samlade organisationen Doctors Against Animal Experiment 2019 in över 57 000 underskrifter på en petition som krävde ett förbud mot xenotransplantationsforskning.

LÄS MER:Unik hjärttransplantation väcker hopp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS