Två fartyg har kolliderat – ett har sjunkit

Två fraktfartyg kolliderade tidigt på tisdagsmorgonen utanför den tyska ön Helgoland. Ett av skeppen har sjunkit.
En person hittades död i vattnet och under tisdagen söktes efter fyra saknade personer. På onsdagen ställdes räddningsarbetet in – det finns inga överlevnadschanser mer.

ANNONS
|

Fraktfartygen Polesie och Verity har kolliderat på öppet hav, meddelar det tyska haverikommandot. Olyckan ska ha skett omkring klockan fem på morgonen, cirka 22 kilometer sydväst om ön Helgoland utanför Tysklands Nordsjökust.

Det 91 meter långa och 14 meter breda brittiskflaggade bulkfartyget Verity, som ska ha varit på väg från Bremen till Immingham i Enlgand, har sjunkit, enligt Haverikommandot. Kollisionen med det betydligt större, 190 meter långa och 29 meter breda, fartyget Polesie, blev förödande.

En person hittades död i vattnet och två personer hittades vid liv. Men fyra personer var försvunna. De befarades vara kvar i fartyget, som ligger på 30 meters djup. Förhoppningen var att det skulle finnas luftfickor kvar, där de fyra kunde ha överlevt.

ANNONS

– Vi har inte hittat de försvunna personerna ännu. Därför måste vi anta att de fortfarande kan vara i fartyget. Vår räddningsinsats är i full gång. Vi gör allt mänskligt möjligt för att rädda dem. Vi slutar inte ens när det blir mörkt, sa Bobby Renner, ledare för räddningsinsatsen, till Bild på tisdagen.

Inga överlevnadschanser kvar

Dykningarna under måndagen avbröts klockan 22.45, resultatlösa. Förhållandena under vattenytan var svåra, med sikt på mellan en och två meter och strömningar, rapporterar NDR.

Under onsdagsmorgonen meddelade sjöräddningen att sökandet efter överlevande ställs in. För de fyra saknade finns det inte längre någon chans till överlevnad, rapporterade Deutschlandfunk.

Det är oklart hur olyckan har gått till. Enligt tyska medier tappade radiomasterna längs kusten kontakt med Verity vid 05-20.

Vädret på tisdagsmorgonen uppges ha varit disigt och det ska ha varit låg sikt i området. Det blåste stark vind på platsen och vågorna nådde upp till tre meter, enligt Bild.

Det är oklart om olja har läckt ut från de havererade skeppen. Verity hade omkring 1 300 kubikmeter drivmedel ombord.

– Vi måste utgå från att drivmedlet har läckt ut, säger en talesperson för räddningsledningen till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Det Bahamasflaggade fartyget Polesie höll sig fortfarande flytande och har 22 människor ombord. Det var på väg från Hamburg till spanska La Coruna när olyckan skedde.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS