Tusentals demonstranter samlades i centrala Prag i Tjeckien på lördagen för att protestera mot regeringen.
Tusentals demonstranter samlades i centrala Prag i Tjeckien på lördagen för att protestera mot regeringen. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Tusentals tjecker protesterade mot Ukrainastöd

Omkring 70 000 människor samlades i centrala Prag på lördagen för att protestera mot den tjeckiska regeringen. Demonstranterna hävdar att landets ledning ägnar krigshärjade Ukraina mer uppmärksamhet än sina egna medborgare.

ANNONS

Under parollen "Tjeckien i första hand" vill demonstranterna fästa uppmärksamheten på landets stigande inflation, driven av de höga energipriserna. Även företrädare för ett populistiskt anti-migrationsparti, liksom företrädare för det tjeckiska kommunistpartiet har deltagit i protesterna mot den konservativa premiärministern Petr Fiala och hans breda koalitionsregering.

Tjeckien har tagit emot omkring 400 000 flyktingar från Ukraina och har avsatt stora summor i militärt och humanitärt stöd till landet.

Demonstranterna protesterar också mot Nato och EU (Tjeckien är för närvarande EU:s ordförandeland), och mot EU:s klimatpolitik.

Premiärminister Fialas säger i en kommentar till demonstrationen att protesten är arrangerad av "proryska grupper med extremistiska åsikter", och att den genomförs i strid med Tjeckiens intressen. Han konstaterar också att vissa människor lyssnar till rysk propaganda och desinformation.

ANNONS
ANNONS