EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, på väg för att syna de 27 kvarstannande EU-ländernas mandat i nästa förhandlingsfas.
EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, på väg för att syna de 27 kvarstannande EU-ländernas mandat i nästa förhandlingsfas.

Tuffa brexitvillkor från enat EU

Lyd och betala – men förvänta er inte att få vara med och bestämma. Det är EU:s bud till Storbritannien om den övergångsperiod som väntar efter brexit. Allra först gäller det dessutom att få ordning på utträdesavtalet.

ANNONS
|

- Det här är ett nytt tecken på den starka enighet som finns bland de 27, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sedan det bara tagit två minuter för de 27 kvarstannande EU-länderna att enas om sin linje i nästa förhandlingsfas om brexit.

Det som nu ska diskuteras är den övergångsperiod som Storbritannien bett om att få. Enligt planen ska perioden inledas omedelbart efter det formella brittiska utträdet den 29 mars 2019 och sedan pågå fram till den 31 december 2020.

ANNONS

Lättad Linde

Under övergångsperioden vill britterna ha fullt tillträde till EU:s alla funktioner, inklusive den inre marknaden. För det vill EU i sin tur att Storbritannien fortsätter följa alla EU-regler och fortsatt betalar – samtidigt som landet inte längre kommer att få sitta med vid bordet när EU:s ministrar, tjänstemän och arbetsgrupper håller sina möten.

EU-minister Ann Linde (S) är nöjd.

- Jag är bara så lättad över att det nu verkligen blir övergångsarrangemang. Det hade varit mycket illa för företagen om vi inte hade kommit fram till detta, säger Linde i Bryssel.

Avtal krävs

Diskussionerna om övergångstiden kan dra igång redan om någon vecka.

Samtidigt betonas att man först måste formalisera den överenskommelse som EU och britterna nådde i december om de inledande förhandlingarna – gränsfrågorna på Irland, medborgarnas framtida rättigheter och den finansiella uppgörelsen – till ett juridiskt bindande avtal.

- Tillräckliga framsteg är inte samma sak som fullständiga framsteg, påpekar Michel Barnier på sin presskonferens efter måndagens möte.

ANNONS

Inte som Norge?

I den snåriga vägen mot brexit gäller det därefter för parterna att komma överens om framtida förhållande mellan EU och Storbritannien. Och om målsättningen där går åsikterna fortfarande rejält isär bland de 27 kvarstannande i EU.

Sverige skulle gärna se en så nära relation som möjligt – gärna i stil med den som Norge har med EU.

Fast det räknar inte ens Ann Linde som realistiskt.

- De (Norge) betalar ju mer än vad de hade behövt göra som EU-medlem – och det är ju Storbritannien inte alls intresserat av. Så att det skulle bli ett Norge-avtal bedömer jag som uteslutet. Men vi kan ju ändå ha det som målbild: så brett som möjligt, säger EU-ministern i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Storbritanniens väg ut ur EU

Sedan Storbritannien 2016 folkomröstat om utträde ur EU och under fjolåret formellt meddelat sin avsikt att lämna unionen från den 29 mars 2019 har utträdesförhandlingar med EU pågått sedan i somras.

Förhoppningen är att ett avtal ska vara klart till oktober i år, för att kunna godkännas av respektive parlament i lagom tid till det formella brittiska utträdesdatumet.

Därefter planeras en drygt 1,5 år lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020. Datumet är valt med hänsyn till att EU:s nästa långtidsbudget träder i kraft från den 1 januari 2021.

ANNONS