Trumps nya förslag: Så ska han utvisa miljoner

Nya riktlinjer för att utvisa papperslösa migranter kommer att kräva 10 000 nya migrations- och tulltjänstemän, enligt USA:s departement för inrikes säkerhet. Samtidigt filar president Donald Trump på ett nytt presidentdekret med fokus på invandring och säkerhet.

ANNONS
|

Texten börjar nedanför tv-inslaget

Det finns uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa i landet, uppger BBC.

Under president Barack Obamas styre var papperslösa migranter som dömts för allvarlig brottslighet prioriterade. Nu ska alla som brutit mot lagen, inklusive dem som uppgett falska uppgifter för myndigheter eller tagit emot bidrag utan att ha haft rätt till det utvisas, enligt nya migrationsriktlinjer som offentliggjorts av departementet för inrikes säkerhet, skriver The New York Times.

Direktutvisningar utfördes tidigare endast inom 16 mils avstånd från gränsen för personer som befunnit sig i USA färre än 14 dagar. Nu kommer direktutvisningar att kunna utföras över hela landet, och för personer som befunnit sig i USA i upp till två år.

ANNONS

"Inte sista ordet"

Omar Jadwat, chef på avdelningen för migranter på medborgarrättsrörelsen ACLU (American Civil Liberties Union) säger att administrationen är redo att trampa på rättigheter, anständighet och samhällets välbefinnande.

– President Trump har emellertid inte sista ordet här – domstolarna och allmänheten kommer inte att tillåta den här oamerikanska drömmen att bli verklighet, säger Jadwat enligt AFP.

De enda som förskonas är de så kallade Dreamers, det vill säga de 750 000 ungasom kommit till USA som barn. Alla andra grupper, oavsett var de befinner sig i landet ska deporteras. De personer som hittas i närheten av gränsen till Mexiko ska skickas över gränsen oavsett var de kommer ifrån ursprungligen. Det är dock oklart om USA kan tvinga Mexiko att ta emot utlänningar från andra länder.

Nytt inresestopp på gång

Snart väntas också ett presidentdekret som, liksom i den kontroversiella Trumporder som stoppats i domstol, spås lägga fokus på inreseförbud från sju i huvudsak muslimska länder.

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån AP tagit del av och som återges av amerikanska medier vill presidenten fortfarande förbjuda inresor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dagar – men förbudet ska enbart gälla personer utan visum och som aldrig tidigare varit i USA.

Hänsyn till invändningar

Till skillnad från dekretet från den 27 januari, som skapade kaos på flygplatser runtom i världen, betyder det att människor med uppehålls- och arbetstillstånd samt giltiga visum skulle tillåtas att resa in i USA.

ANNONS

I likhet med den tidigare skrivningen vill Trump se en paus för allt flyktingmottagande i 120 dagar. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien är dock slopat, enligt tidningen USA Today.

Presidenten har tidigare sagt att det är nödvändigt att tillfälligt stänga gränserna för att regeringen ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från terrordrabbade länder. Men dekretet från den 27 januari stoppades av en federal domstol som grundlagsvidrigt. Den text som nu förbereds uppges ta hänsyn till flera av domstolens invändningar rörande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet.

ANNONS