Trump vänstrar

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trump gjorde en riktigt kovändning när han under söndagen sa att han är öppen för att höja skatterna för förmögna amerikaner. Ett uttalande som går stick i stäv med hans tidigare löfte att sänka skatten för alla amerikaner.

ANNONS
|

– Jag är villig att betala mer. Och du vet vad? De rika är villiga att betala mer, sa Trump i ABC-programmet "This Week".

Trump säkrade den republikanska presidentnomineringen förra veckan efter att hans två kvarstående rivaler hoppade av. Nu lovar han att ena partiet.

Men framstående republikaner är fortfarande splittrade inför New York-miljardärens kandidatur. Republikaner som till exempel Paul Ryan, den mäktigaste republikanen i representanthuset, har distanserat sig från Trumps förslag att tillfälligt förbjuda muslimer från att resa in i USA.

Även Trumps våldsamma antihandel-retorik strider mot Ryans och många andra handelsvänliga republikaners ideologi. I förra veckan sa Ryan att konservativa vill veta om Trump delar deras värderingar.

ANNONS

– Jag hoppas att jag så småningom kan stödja Trump. Men jag är inte där just nu, sa Paul Ryan till CNN.

Trumps tidigare skatteförslag släpptes i september förra året. Där utlovades breda skattelättnader för företag och hushåll. Bland annat ingick ett löfte om att minska den högsta inkomstskattesatsen till 25 procent från nuvarande 39,6 procent.

När motsättningen mellan det senaste förslaget om ökade skatter för de rikaste och de utlovade skattelättnaderna i september ifrågasattes svarade Trump svävande. Han menade på att det tidigare förslaget var ”ett koncept” som han förväntade sig att förhandla om och förändra senare i kongressen.

– När det väl har förhandlats färdigt kommer det att vara ett förändrat förslag, sa Trump till ABC.

Han underströk senare i intervjuer med ABC och NBC att han prioriterar att sänka skatterna för medelklassen och företag. Men vidhöll sitt nya förslag.

– Medelklassen måste skyddas. Men i slutändan måste nog de mest förmögna betala mer, sa Trump till NBC.

USA-valet

  1. Avgörs den 8 november 2016
  2. President Barack Obama avslutar sin andra mandatperiod och kan inte bli omvald
  3. tv-profilen och affärsmannen Donald Trump är nu republikanernas utmanare om presidentstolen.
ANNONS